Den sveitsiske storbanken har hatt et røft 2021 så langt. Bankens rykte som den fremste av storbankene fra alpelandet er i spill på grunn av to skandaler, som også bidro til at den tapte over 800 millioner dollar i første kvartal i år.

  • Banken er sterkt involvert i dragsuget etter det fallerte finansforetaket Greensill Capital som kollapset tidligere i år og måtte holde tilbake en investering på over ti milliarder dollar i Greensill.
  • Den havnet også i skammekroken da det ble kjent at den hadde størst eksponering av alle finansforetakene som hadde fasilitert hedgefondforvalter Bill Hwangs Archegos Capital enorme veddemål på enkeltaksjer, som endte med at fondet gikk over ende i påsken. Credit Suisse tapte totalt 5,5 milliarder dollar på Archegos' fall.

Torsdag den kommende uken legger bankens nye toppsjef António Horta-Osório frem andre kvartalstall. Men før det bekrefter banken at den har satt en sluttstrek for en skandale som har hengt over den de siste årene, skriver Financial Times, som henviser til den sveitsiske avisen NZZ am Sonntag.

Cocktail-krangel og bråk bak nasjonalbanken

Det hele begynte etter at forholdet mellom stjernemegleren Iqbal Khan og bankens toppsjef Tidjane Thiam surnet. De to var naboer i det eksklusive strøket som kalles «gullkysten» ved innsjøen i Zürich, men på et cocktailparty skal de ha havnet i krangel etter at Thiam skal ha klaget over naboens byggeprosjekt, ifølge The Times.

Da hadde Khan blitt forfremmet flere ganger av Thiam, men i juli i 2019 var forholdet på frysepunktet ifølge FT. Da sa Khan opp sin stilling, for å gå til konkurrenten UBS.

Credit Suisse-ledelsen fryktet deretter at Khan ville ta med seg flere fra meglerhuset til Credit Suisse over til rivalen. På ordre fra Thiams nestkommanderende, skal det derfor ha blitt igangsatt overvåkning av Khan og dem han møtte, gjennom et privatetterforskerfirma. En dag, da Khan og hans kone var i sentrum av Zürich, skal Khan ha blitt oppmerksom på at noen fulgte etter ham.

Selv har Khan ment at disse fulgte etter ham både i bil og til fots, men det hele endte med en konfrontasjon bak den sveitsiske nasjonalbanken i byen.

Måtte gå

Da skandalen ble kjent i mediene økte presset på toppsjef Thiam, selv om han selv ikke direkte skal ha vært involvert i beslutningen om å følge etter Khan. I februar i 2020 var han ferdig som toppsjef i banken etter fem år.

Nå bekrefter Credit Suisse at det er inngått et forlik i saken, overfor Financial Times.

Saken er imidlertid ikke helt ute av verden: Det sveitsiske tilsynsorganet Finma gransker fremdeles storbankens rolle i overvåkningen av Khan og om dette brøt noen lover.

Khan fikk over åtte millioner dollar i en engangsutbetaling for å signere for UBS, og har siden opplevd sterk vekst for meglerhuset til UBS, som i forrige uke varslet at det hadde levert et rekordkvartal, skriver FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.