En konflikt mellom Credit Suisse-toppsjef Tidjane Thiam (56) og bankens tidligere leder for private wealth management, Iqbal Khan (43), har kastet en mørk skygge over den sveitsiske storbanken og kan tvinge Thiam ut av sjefsstolen.

Hevder han ble angrepet

Over helgen meldte sveitsiske medier at det oppsto en fysisk konfrontasjon mellom Khan og privatetterforskere som var under oppdrag for Credit Suisse.

Saken etterforskes av sveitsiske påtalemyndigheter, etter anmeldelse av Khan, ifølge Financial Times.

Khan hevder at han ble angrepet, og at han og hans kone ble jaget i bil og til fots gjennom Zurichs gater før den fysiske konfrontasjonen. Privatetterforskningsselskapet Investigo sier at de kun hadde én mann på jobb, og at det var Khan som fulgte etter ham, ifølge Financial Times (FT).

Credit Suisse har også gått til det sjeldne skritt å bekrefte at etterforskeren er engasjert av banken.

Investigos oppdrag var imidlertid kun å overvåke Khan på hverdager, fra passende avstand og for å identifisere hvem han møtte, fremgår det av edsvorne forklaringer som privatetterforskeren har gitt granskerne i Credit Suisse og sveitsiske myndigheter, ifølge FT.

– En tikkende bombe

Bakteppet er at Khan er under såkalt «gardening leave» frem til han begynner i ny jobb hos konkurrenten UBS. Det vil si at han er uten arbeidsplikt og kompensert av sin tidligere arbeidsgiver i en gitt periode, der han ikke kan arbeide for konkurrenter.

Han kan heller ikke bidra til at andre ansatte slutter og følger etter. Det skal angivelig også være bakgrunnen for at banken engasjerte privatetterforskere, ifølge Bloomberg.

Overvåkningen har imidlertid skapt furore i bankmetropolen Zürich.

Saken har satt både Credit Suisse og sveitsiske myndigheter under hardt press, påpeker en anonym investor.

– Det er ekstremt alvorlig; i Zürich er det i ferd med å bli en tikkende bombe og du kan føle panikken. Begge sider er blitt skadet, men spesielt Credit Suisse, sier investoren til FT.

Thiam kan ryke

Credit Suisse-styreleder Urs Rohner har beordret en uavhengig granskning av hvem som godkjente overvåkningen og hvorvidt den var berettiget.

Rapporten skal være klar i løpet av noen dager, og flere ledere, inkludert Thiam, kan være i faresonen, ifølge Financial Times, som viser til to ikke-navngitte kilder.

Khan starter 1. oktober i en delt lederrolle for UBS' private wealth management.

Selv om bankjobbbytter er en del av hverdagen i Zürich, har UBS-styreleder Axel Weber bedt om at alle kortene må på bordet. Han bekrefter at bankens «due diligence» av Khan fortsatt pågår, og minner om at Khan fortsatt ikke har begynt i banken.

– Alt må være etter boken. Dersom ting ikke skjer etter boken, er jeg ikke tilhenger av å gjøre det, sier Weber i et intervju med Bloomberg tv.

Frustrert

Etterforskningen er siste utvikling i det som skal være en bitter konflikt mellom Thiam og Khan, som endte med at Kahn i juli brått forsvant fra Credit Suisse etter å ha vært ansatt i banken siden 2013.

Forholdet mellom banktoppene var innledningsvis godt etter at Thiam overtok sjefsrollen i 2015, og Khan ble også forfremmet gjentatte ganger av toppsjefen.

Khan var også godt likt av kundene og hadde stor suksess med området han ledet.

Han skal imidlertid ha blitt gradvis mer frustrert over sin egen profil internt og mangelen på offentlige opptredener, og forsikringer om sitt eget potensial til å rykke helt til topps, ifølge FT, som viser til interne kilder.

Forholdet surnet

Thiem skal på sin side ha vært kraftig irritert over av at Khan anså seg selv som en berettiget «kronprins», ifølge Bloomberg, som viser til kilder i divisjonen Khan ledet.

De personlige motsetningene skal ha også ha forverret seg etter at Khan kjøpte, rev, og i over to år bygget nytt på naboeiendommen til Thiem i et luksuriøst område ved Lake Zürich, til Thiems store frustrasjon.

Konflikten skal ha toppet seg under en hagefest hos Thiem i januar i år, der Khan røk uklar med Thiems samboer over noen trær som Thiem hadde plantet på eiendommen sin, ifølge Bloomberg, som viser til den sveitsiske dagsavisen Tages-Anzeiger.

Det førte til en konfrontasjon mellom de to Credit Suisse-toppene og Khan sier hans kone måtte gå imellom, ifølge FT. Khan klaget senere til sitt styre og styrelederen om hendelsen.

Etter dette var banktoppene så godt som ikke på talefot på jobb, noe som skapte et giftig jobbklima, ifølge FT, som viser til uttalelser fra ansatte.

Som følge konflikten skal også Khan ha fått lov til å begynne i ny jobb tidligere, med gardening leave-periode på kun tre måneder.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.