På dag nummer tre i rettssal 825 i Oslo tingrett var Jan Vestrum førstemann ut av de tre tiltalte til å forklare seg.

Vestrum er tiltalt for bedrageri, økonomisk utroskap og markedsmanipulasjon. Økokrim mener han bidro til å skjule at det russiske gruveselskapet Severstal kjøpte seg opp i Crew Gold, et gullgraverselskap notert på Oslo Børs. Dermed bidro han til at 12 investorer ikke fikk den betalingen de skulle ha hatt for aksjene de solgte i Crew Gold.

Investorene, som solgte Crew-aksjer til Severstal, ble lovet en bedre pris dersom Severstal senere kjøpte aksjer i Crew til en høyere kurs. Ved å skjule aksjekjøp via strukturer i skatteparadiser fikk disse investorene 188 millioner kroner mindre enn de skulle hatt. Vestrum, som jobbet som konsulent for russerne, kjente til dette og har dermed bedratt investorene, mener Økokrim.

Vestrum varslet på rettssakens første dag at han så for seg å bruke minst én dag på å forklare sitt syn på saken, før krysseksaminasjonen fra Økokrim:

– Jeg har mye på hjertet. Det har vært veldig selektivt her i dag, så jeg har behov for å fylle inn mange hull. Forklaringen blir lang og det blir en del dokumenter.

– Jeg prøver å legge det opp pedagogisk, la han til.

Hva visste Vestrum?

For Vestrum er det avgjørende spørsmålet: Var det Severstal som var den reelle kjøperen av Crew-aksjer, og hvis ja, visste Vestrum dette?

Aktor, førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.
Aktor, førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim. (Foto: Gunnar Lier)

Økokrim har varslet epost- og telefonsamtalebevis som skal bevise at han visste, men dette er ikke lagt frem i retten ennå. Dette vil komme under utspørringen av Vestrum senere. De epostene som hittil er lagt frem gir ikke noe grunnlag for å konkludere at Vestrum visste noe, tvert imot er det flere eposter der Vestrum skriver at han ikke vet hvem som er kjøper av de omstridte Crew-aksjene. Vestrum viste også frem flere eposter der formålet var å vise at han var uvitende om det angivelig skjulte aksjekjøpet.

– Dette viser at jeg ikke er informert om hva Severstal gjør finansielt, sa Vestrum i retten torsdag.

Men én epost fra en av Vestrums russiske kontakter som er lagt frem, nevner «hidden 10 %», noe Økokrim mener peker mot de angivelig skjulte Crew-aksjene som Severstal eide via stråselskaper i skatteparadis. Dette er første indikasjon på at Vestrum visste, mener Økokrim. Vestrum avviste dette.

«Are you absolutely sure about the additional shares you have mentioned?» spurte Vestrum i en epost.

«99,99 % sure», fikk Vestrum til svar. Russeren sier han har opplysningen fra en «insider» i Severstal. Vestrums russiske kontakt er altså 99,99 prosent sikker på at Severstal eier ti prosent i Crew som er skjult for omverden.

Vestrum sier at han sjekket aksjonærlister og forhørte seg om dette kunne stemme.

– Jeg finner ikke noe hold i dette, hverken da eller nå, sa han i retten.

Usannsynlig

Vestrum hadde en konsulentavtale med Severstal, men før partene kom til enighet om betingelsene, var det mye frem og tilbake og endringer fra russerens side. Vestrum var oppgitt over russerne, ifølge eposter som er lagt frem.

Forsvarere for Jan Vestrum, Håkon Juell Hassel (til venstre) og Kim Ellertsen i retten.
Forsvarere for Jan Vestrum, Håkon Juell Hassel (til venstre) og Kim Ellertsen i retten. (Foto: Gunnar Lier)

– Økokrim mener jeg skal ha opptrådt bedragersk og inngått en hemmelig og skjult avtale med noen som ikke er transparente overfor meg. Det var en veldig anstrengt forhandlingssituasjon. Dette rimer dårlig med anklagene mot meg, sa Vestrum.

– Det håper jeg retten er enig med meg i, det ser veldig rart og usannsynlig ut, la han til.

Partene kom til enighet om en konsulentavtale, der Vestrum skulle få 1,5 prosent hvis Severstal fikk 50 prosent pluss én aksje i Crew. Ved lavere eierandel var det lavere prosentsats som skulle gå til Vestrum.

«The man in the middle»

Vestrum hadde konsulentoppdrag både for Pareto og for Severstal vinteren 2010, da begivenhetene han er tiltalt for fant sted, han var «the man in the middle», som en av forsvarerne hans omtalte ham som.

Vestrum skulle få en «cut» for de oppdragene innen gruvesektoren han klarte å skaffe Pareto. Avtalen han inngikk med Pareto er signert Petter Dragesund, en av de andre tiltalte i saken.

Samtidig skulle Vestrum få betalt ut fra hvor stor eierandel Severstal klarte å skaffe seg opp til i Crew. Vestrum, med sin bakgrunn fra gruvebransjen og som tidligere toppsjef i nettopp Crew, solgte inn Crew som en stor mulighet overfor Severstal, og han foreslo deretter å engasjere Pareto for å bistå Severstal til å skaffe aksjer i Crew.

«I would suggest we use Pareto, simply because they are very aggressive and convincing in situations like this»​, skrev Vestrum i en epost til en av sine kontakter i Severstal.

Snowy Assets Ltd.

Vestrum soner for tiden en korrupsjonsdom på Ullersmo. Bakgrunnen for denne dommen er hvordan han i det skjulte hjalp nettopp Severstal til å kjøpe seg opp i et annet gruveselskap, Intex.

Betalingen Vestrum ble dømt for i Intex-saken kom fra Snowy Assets Ltd. på De britiske jomfruøyene, og ifølge dommen er dette et Severstal-selskap. Det er også Snowy Assets som er den reelle kjøperen av Crew-aksjene, mener Økokrim, som også har lagt frem dokumentasjon på at det er faktisk er Severstal som eier Snowy Assets. Forsvarerne bestrider at Snowy er et Severstal-selskap.

Da Økokrim satt og nøstet opp i selskaper i skatteparadis i forbindelse med Crew-saken, dukket til slutt Snowy Assets opp, og da ringte det en bjelle på kontoret, siden dette var det samme selskapet som i Intex-dommen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.