Daglig leder og gründer Kristian Hauge Solheim startet frisørkjeden Cutters tilbake i 2015 sammen med Andreas Kamøy. I dag har kjeden 75 salonger og nesten 400 ansatte fordelt på alle de nordiske landene, og resten av Europa står for tur.

I oppstartsfasen trodde gründerne at noen skulle kopiere forretningsmodellen med kun drop-in-timer og 299 kroner for hver klipp – det skjedde aldri.

– Alle kan starte en Cutters på hjørnet, men det er vanskelig å ta oss igjen nå. Vi har bygget en sterk bedriftskultur og etablert avanserte systemer som gir oss effektiv drift, sier Solheim.

For ett år siden fikk selskapet med seg et knippe investorer og hentet ti millioner kroner. Da var selskapet verdsatt til 220 millioner, men i følge Solheim har den verdsettelsen gått ut på dato.

– Det er en god stund siden. Vi tenker ikke så mye på dette i den daglige driften av selskapet, sier han.

Blant andre fikk Cutters med seg XXL-gründer Øivind Tiedemandsen, som også har vært med på å bygge opp elektronikkjedene Expert og Ekjøp. I tillegg fikk de med seg tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder.

Lasse Smedsvig, Harald Aalvik, Karl-Axel Hjorth Bauer og Andreas Rokne er blant er eierne av Askeladden & Co, som ble startet i 2016. Inkubatoren har de siste årene startet mange konsepter inspirert av samme modell som Cutters.

Harald Aalvik og Lasse Carlsen Smedsvig kom inn på eiersiden i oppstartsfasen og hadde allerede erfaring med å starte opp Adams Matkasse, som leverer ingredienser og oppskrifter til middag på døren.

– I starten var de kun på eiersiden, men nå har de jobbet heltid i et og et halvt år. De gjør en god og viktig jobb, sier Solheim.

Investeringen har begynt å kaste av seg. I fjor omsatte selskapet for 156 millioner kroner, mot 67 millioner i 2017. Overskuddet var på nær 11 millioner kroner i fjor mot rundt 600.000 året før.

– Vi har et mål om å vokse mye mer, sier Solheim.

Videre ekspansjon

Senest forrige uke åpnet selskapet en salong i Finland og det har flere salonger som klargjøres for åpning i sommer. Selskapet har nå 75 salonger, som fordeler seg slik:

  • 64 i Norge
  • Fem i Sverige
  • Fem i Finland
  • Én i Danmark

Selskapet er i gang med videre ekspansjon i Europa og skal åpne to nye salonger i Nederland over sommeren.

– Vi har valgt å utvide i Norden først, men tror absolutt at konseptet kan fly i resten av Europa.

Solheim mener selskapet fremdeles er i en vekstfase. I 2018 åpnet de 25 nye salonger og så langt i 2019 har de åpnet 21 salonger. Innen utløpet av 2019, tror Solheim de vil nærme seg 100 salonger.

– Vi vil kanskje komme i en modningsfase senere, der vi kan fokusere mer på kostnadssiden. Nå handler det kun om å gjøre det enda bedre for kunden og å investere i nye salonger, sier han.

Begynte i det små

Da Cutters åpnet sin første salong i Bergen var det kun venner og familie som kom for å klippe seg.

– Andreas Kamøy og jeg sto utenfor salongen og delte ut gratis kaffe i flere måneder før den gikk i pluss, sier Solheim.

– I starten huket vi tak i folk og dro dem inn i salongene.

Gründerne jobbet lange dager for å få åpnet de første salongene.

– I begynnelsen var det Kamøy og jeg som bygget salongene for hånd. Særlig Kamøy, han er byggmesteren av oss. Nå har vi heldigvis profesjonelle team som hjelper oss, forteller Solheim.

Kom på ideen i Japan

Solheim forteller at det hele startet da medgründeren Kamøy bodde et år i Japan.

– Der kom han over et konsept som tilbød en god hårklipp til en lav pris, uten unødvendig venting. Han prøvde det, likte konseptet og begynte å bruke det.

Problemet var at Kamøy ikke kunne finne det samme tilbudet i Norge.

– Han kontaktet meg og spurte om jeg ville være med å starte noe lignende i Norge, sier Solheim.

Solheim drømte aldri om å starte for seg selv da han var yngre, men begynte å interessere seg for entreprenørskap mot slutten av studiet. Kamøy og Solheim hadde ulike ideer, men disse ble aldri satt ut i livet. Så kom Kamøy opp med ideen om Cutters.

– Da sa jeg opp jobben min i Roma og flyttet hjem til Norge. Det var første gang jeg virkelig gikk «all in» for en gründeridé, sier Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.