Programvareselskapet Cxense, som ble etablert av Fast-gründer John M. Lervik og har noen av landets største finansprofiler på eiersiden, henter 90 millioner kroner i det som må kalles en kriseemisjon.

Torsdag varsler selskapet om en tegningsrettsemisjon til en kurs som ligger 75 prosent under foregående sluttkurs.

«Basert på gjeldende forretningsplan og før tegningsrettsemisjonen, er ikke Cxense fullt ut finansiert for å tjene penger, som tidligere kommunisert. Den foreslåtte tegningsrettsemisjonen vil finansiere nødvendig vekstinvesteringer og krav til arbeidskapital», heter det i en melding torsdag.

Garantert av Ferd og Lervik

Nyheten bidrar til å sende Cxense-kursen rett i kjelleren torsdag, der aksjen er ned nær 60 prosent fra sluttkursen på 27 kroner onsdag.

Cxense varsler at en tegningsrettsemisjon til syv kroner per aksje er garantert av større aksjonærer som Johan H. Andresens Ferd, John M. Lervik og fondet Norron Sicav, som er selskapets tre største aksjonærer.

Cxense-aksjonærene har hatt en tøff reise på Oslo Børs. Torsdag kollapser aksjen fullstendig.
Cxense-aksjonærene har hatt en tøff reise på Oslo Børs. Torsdag kollapser aksjen fullstendig. (Foto: Skjermdump Infront/DN)

Samtidig har selskapets styreleder og en rekke ledende ansatte tegnet seg.

– Med økt vekstkapital vil vi være i stand til å dra nytte av vår høymargins skalerbare forretningsmodell for å akselerere veksten i eksisterende og nye markeder. I tillegg vil vi gjennom å styrke salgsorganisasjonen og produkttilbudet har verktøyet for å bedre holde på kundene, sier Cxense-sjef Christian Printzell Halvorsen i meldingen.

Kjendistungt

Cxense har en lang kundeliste i mediebransjen, inkludert blant annet Wall Street Journal, USA Today og NBC Universal. Selskapet er blitt kalt en norsk Google-konkurrent.

Cxense har et mål om tredoble inntektene over de neste fem årene og på samme tid oppnå lønnsomhet.

Selskapet ble børsnotert i 2014, men børsreisen har vært brutal. De siste tre årene har aksjonærene sett nærmere 90 prosent av verdiene forvitre.

Så sent som i mai 2016 kom Johan H. Andresens Ferd og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker asa inn på eiersiden til en kurs på 120 kroner aksjen. I en rettet emisjon sprøytet da Ferd og Aker, samt den tidligere Fast og Opticom-toppen Robert Keith, inn 150 millioner kroner inn i Cxense.

Ferd er i dag største eier i Cxense med 10,6 prosent, etterfulgt av Lervik med rundt 8,7 prosent. Aker Capital er femte største aksjonær med omkring 5,6 prosent, Adresseavisen-eier Polaris Media følger deretter med 5,1 prosent, så Robert Keith med rundt 4,6 prosent.

Eltek-arving og investor Morten Angelil er også inne på listen over de 20 største eierne med en andel på tre prosent. Det er også Torstein Tvenge, med 1,8 prosent, Petter Stordalen og Hermine Midelfart med rundt 1,3 prosent hver.

«Vokser raskt»

Cxense har spesialisert seg på brukerdata og sanntidsanalyse som hjelper virksomheter og spesielt mediebedrifter med å optimalisere nettrafikk og annonser.

Ved inngangen til 2019 benyttes Cxenses programvareløsninger av 190 kunder, hvorav flere av verdens ledende medievirksomheter. Disse genererer rundt 20 millioner dollar i løpende og gjentagende inntekter, opplyser selskapet torsdag.

Cxense har også nylig lansert nye produkter rettet mot virksomheter som ønsker å styrke posisjonen innenfor abonnementsøkonomien.

– Abonnementsbaserte inntektsmodeller vokser raskt over alle bransjer. Våre løsninger gjør virksomhetene i stand til å personalisere innhold og tilbud som er nøkkelen til å kunne tilby abonnenter gjentagende relevans og verdi, sier Printzell Halvorsen.

Cxense faller over 60 prosent på Oslo Børs torsdag, sist omsatt for 10,20 kroner. Det verdsetter selskapet til 92,7 millioner kroner.

Student Synne Håland (23): – Jeg skulle ikke ha barn. Sa jeg …
Nordmenn venter lenger med å få barn. Ekspert ser tegn til en ny type usikkerhet.
02:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.