Mandag morgen ble det klart at nok et norsk it-selskap er i ferd med å bli solgt til utenlandske eiere. Det amerikanske it-selskapet Piano Software har lagt inn bud på norske Cxense som utvikler programvare for dataanalyse og brukertilpassing for nettmedier.

Budet er på 16 kroner per aksje, noe som utgjør en budpremie på 152 prosent sammenlignet med sluttkurs fredag. Styret i Cxense anbefaler budet og aksjonærer som representerer 53,6 prosent av aksjene i selskapet har allerede godtatt tilbudet.

Mandag formiddag stiger Cxense-aksjen 135 prosent på Oslo Børs.

Men til tross for kursfesten sitter de fleste aksjonærene som har vært med på eiersiden de siste årene med sure tap.

Før mandagens bud var aksjen ned 95 prosent i verdi fra toppnivåene i 2016, og selv etter at aksjen mer en dobler seg mandag er kursen fortsatt ned 90 prosent fra toppen.

Selger med tap

Milliardærene Kjell Inge Røkke (Aker Capital) og Johan H. Andresen (Ferd) kom begge inn som eiere i Cxense nær toppen i 2016 i en emisjon som priset aksjen til 120 kroner per stykk.

Både Ferd og Aker har i ettertid kjøpt aksjer i markedet, før de i vinter fikk fanget fullt av emisjonsaksjer til syv kroner per stykk. I februar hentet Cxense inn 90 millioner kroner i en emisjon rettet mot eksisterende aksjonærer.

Disse aksjene kan nå altså selges til amerikanske Piano for 16 kroner stykk, men ifølge DNs beregning er gevinsten på de siste emisjonsaksjene på langt nær stor nok til å veie opp for tidligere tap.

Ferd har akseptert budet fra Piano og vil dermed få rundt 37,3 millioner kroner for alle sine Cxense-aksjer.

Men bare i 2016-emisjonen investerte Ferd hele 50 millioner i selskapet. I tillegg kommer de drøyt 9,5 millioner kronene Ferd investerte i den siste emisjonen og kostprisen for øvrige aksjekjøp i perioden.

Surt for Røkke

Også det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Capital satset 50 millioner kroner på Cxense i 2016, og økte innsatsen med drøyt fem millioner i februar. I tillegg har selskapet kjøpt nær 100.000 aksjer i markedet.

Når Aker Capital nå aksepterer budet på 16 kroner per aksje får selskapet kun igjen 19,9 millioner kroner for alle sine aksjer.

De fem største aksjonærene i Cxense, inkludert Ferd og Aker, har forpliktet seg til å godta budet fra Piano med mindre det kommer høyere konkurrerende bud.

Camaca inn på topp 30

En som derimot ser ut til å ha gjort det skarpt den siste uken er Herman Refsum Flinder. Hans selskap Camaca as dukket denne uken opp som den 16. største aksjonæren i Cxense. Selskapet har ikke tidligere vært på listen over selskapets 30 største aksjonærer.

Dersom Flinder godtar budet fra Piano får han drøyt 4,5 millioner kroner for sine Cxense- aksjer. Det meste av dette er trolig gevinst.

Flinder besvarte mandag ikke DNs henvendelser.

I 2018 tapte Camaca as nær 48 millioner kroner før skatt, og egenkapitalen ble dermed redusert fra 237 til 187 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.