Det er den svenske avisen Dagens Industri som melder om dette tirsdag, få dager etter svenske SVT avdekket en mulig ny hvitvaskingsskandale i nok en skandinavisk bank.

Ifølge Dagens Industri ga daværende sjef for såkalt compliance, eller regeletterlevelse, allerede våren 2016 beskjed om svakheter i forebyggingen av hvitvasking i de baltiske filialene. Toppsjef Birgitte Bonnesen i Swedbank, som selv hadde ledet Swedbanks virksomhet i Baltikum frem til 2014, skal ha reagert på varselet med en utskjelling, og skal kort tid etter ha sparket lederen som slo alarm om hvitvaskingsarbeidet.

Viveka Strangert, den daværende lederen for regeletterlevelse, hadde da hatt stillingen i litt mer enn tre år.

Swedbank har falt mer enn 20 prosent siden avsløringen om mulig storstilt hvitvasking gjennom Swedbanks baltiske filialer.

Også i Norge har banken hatt store svakheter i arbeidet med forebygging av hvitvasking.

Forrige uke omtalte DN at Swedbanks norske filial fikk sterk kritikk i 2016 av det norske Finanstilsynet. I rapporten fremgikk det at Swedbanks norske compliance-ansvarlige hadde slått alarm flere ganger gjennom 2014 om store svakheter i kundekontrollen.

Swedbank svarer slik på anklagene fra kilder som Dagens Industri gjengir tirsdag:

– Swedbank arbeider løpende med å forbedre prosesser knyttet til å forebygge og forhindre hvitvasking. I det arbeidet har compliance-funksjonen en viktig rolle ved å løpende se over og foreslå forbedringer. Ut ifra et slikt ordinært tilsyn har ledelsen fått en presentasjon av compliance-funksjonen. Ut fra konklusjoner fra bankens compliance-funksjon ble det deretter initiert flere forbedringer i bankens prosesser og systemer knyttet til å forebygge hvitvasking, sier Gabriel Grancke Rodau, kommunikasjonssjef i Swedbank til Dagens Industri. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: – Veldig kult at du nå kan få 15 år gammel rødvin til rett over 200 kr på Polet
– Perfekt moden. Et lite røverkjøp.
02:06
Publisert: