Onsdag kveld møtte 24 næringslivstopper sjakkesset Magnus Carlsen til en runde simultansjakk på Hotel Continental i Oslo, arrangert av Carlsens sponsor Acrtic Securities. 

I tredje etasje på det storslåtte hotellet var kunder av meglerhuset samlet for å prøve seg mot verdensmesteren. 

– Jeg får sjansen til å møte mange som er blitt veldig interessert i sjakk, sa Carlsen i forkant av konkurransen.

Arctic-kunder som meglernestoren Jan Petter Sissener, Norwegian-topp Frode Foss, Kolonial-gründer Vegard Vik og eiendomsinvestor Edgar Haugen, ble en etter en danket ut av Carlsen. 

Men en av Statoils kapitalforvaltere klarte å beseire Carlsen etter 57 trekk. 

– Det bobler jo litt inni en

Kapitalforvalter Erik Fossan i Statoil er tidligere norgesmester i lynsjakk og har en FIDE-rating på 2402 i lynsjakk. 
Kapitalforvalter Erik Fossan i Statoil er tidligere norgesmester i lynsjakk og har en FIDE-rating på 2402 i lynsjakk.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Jeg hadde selvfølgelig ikke regnet med det, men jeg hadde et visst håp. Han prøvde nok litt for hardt på å vinne. Det bobler jo litt inni en nå, sier Erik Fossan i Statoil, som fikk en tredjeplass i NM i sjakk i 2014 og ble norgesmester i lynsjakk i 2011 foran Carlsens tidligere trener, Simen Agdestein.

– Det var et veldig sosial og bra arrangement, sier Fossan om tiltaket fra Arctic. 

Det er meglerveteranen Jan Petter Sissener helt enig i. 

– Jeg synes dette er en genistrek av Arctic. Først å sponse ham og så samle kundene på denne måten. Det er helt fantastisk. Jeg har spilt mot ham en gang før. Da holdt jeg 48 trekk. Håper er å holde lenger denne gangen, sier meglernestor Jan Petter Sissener, som var en av de heldige utvalgte som fikk teste krefter mot Carlsen. 

I 2015 knuste Carlsen et knippe av Wall Streets finanskanoner med bind for øynene i en lignende situasjon. 

24 barn mot én stormester

Til sammen møtte 200 av meglerhusets kunder opp for å se verdensmesteren danke ut kloke næringslivshoder en etter en. 

NRKs sjakkommentator og tidligere landslagsspiller Torstein Bae var på plass som kommentator for å holde liv i publikum akkurat som han gjorde under VM i lynsjakk i New York. 

I forkant av konkurransen for de voksne fikk barn av Arctics kunder også prøve seg mot den norske stormesteren. 

Sjef i Arctic Securities, Mads Syversen, spiller selv ikke sjakk, men synes helt klart det er en god idé å samle kundene til et slik arrangement. 

– Det er ingen tvil om at det fortsatt er en fremadstormende interesse for sjakk. Spesielt blant barn. Da tenkte vi det hadde vært en god idé å arrangere en sjakkturnering for våre kunders barn. Og det er hele bakgrunnen for arrangementet, sier Syversen.

– Jeg er bedre i business enn i sjakk

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj var også til stede på Continental, sammen med sin sønn Filip som sammen med 23 andre barn fikk prøve seg mot verdenseneren.

– Jeg har så mange forpliktelser og møter ellers, så det er fint å få lov til å ta med barna på sånne arrangementer som det her. Det er fint å kunne kombinere det, sier Obos-sjefen, som ikke tror han hadde klart seg særlig godt mot Carlsen. 

– Hvor mange trekk hadde du holdt?

Tre trekk, maks. Jeg er bedre i business enn sjakk, sier Siraj.

Eiendomskongen Edgar Haugen i Ragde Eiendom har spilt en del sjakk de siste årene, men var ikke optimistisk før spillestart. 

Eiendomsinvestor Edgar Haugen møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen under et arrangement av Carlsens sponsor Arctic Security.
Eiendomsinvestor Edgar Haugen møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen under et arrangement av Carlsens sponsor Arctic Security. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Jeg går ut ifra at jeg kommer til å tape, men det er klart at målet er å holde ut lengst mulig. Forventningene er å klare å flytte mest mulig brikker før han slår meg, sier Haugen. 

Ser likheter mellom sjakk og næringsliv

Carlsen selv var også svært fornøyd med arrangementet.

– Det er veldig gøy at det er så mange barn som får en morsom opplevelse, så jeg er glad for at Arctic tar sånne initiativer. Jeg får sjansen til å møte mange som er blitt veldig interessert i sjakk, sier Carlsen.

Han mener det er mange paralleller mellom sjakk og næringsliv.

– Man jobber alltid med å finne nye ting for å holde seg foran motstanderne. Det gjør man i næringslivet og i mange andre bransjer. Det må også jeg gjøre. Analyse, beslutningstagning og presisjon er paralleller som går igjen, sier Carlsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.