Danmarks tredje største dagligvarekonsern, Dagrofa, legger nok en gang bak seg et år med underskudd. Norgesgruppen eier nær halvparten av Dagrofa.

– Det har skjedd mye de siste årene, men vi legger ikke skjul på at det er et tøft marked. Akkurat som her hjemme er det sterk konkurranse, men vi er glade for den positive utviklingen i Meny den siste tiden, sier kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.

I en pressemelding fra Dagrofa tirsdag fremgår det at konsernets Meny- og Spar-butikker har tatt markedsandeler den siste tiden. Likevel ble tapet i den danske virksomheten på 609 millioner danske kroner ifjor. Det er nesten dobbelt så mye som året før da underskuddet var på 343 millioner kroner.

– Hvor lenge kan selskapet fortsette å tape penger?

– Man må jo ha tro på det man gjør og vi støtter den omstruktureringen som er gjort der. Det er vanskelig å kommentere utover det, sier kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen.

Kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.
Kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen. (Foto: Norgesgruppen)

Det skal særlig være datterselskapet Foodservice Danmark, som leverer mat til restauranter, hoteller og cateringselskaper, som har påvirket bunnlinjen negativt.

Gundersen peker på at Norgesgruppen har et langsiktig perspektiv på sin danske investering. Det ble ansatt ny konsernsjef i Dagrofa i august ifjor og lagt en ny strategi.

La ned Kiwi

Dagrofa driver blant annet dagligvarekjedene Meny og Spar. Etter at Norgesgruppen i 2013 gikk inn som medeier i det danske konsernet, ble kjedene Superbest og Eurospar slått sammen til konseptet Meny. Det ble også satset på å etablere Kiwi som en lavpriskonkurrent i Danmark i 2015, men i 2017 ble alle kjedens 103 butikker lagt ned.

– Kiwi-konseptet i Danmark var noe annet enn det som er her hjemme, det var ikke sammenlignbart med det norske konseptet, presiserer Gundersen.

Det førte til et milliardtap som skal fordeles over to år og påvirker også 2018-tallene, ifølge Berlingske.

Til tross for et underskudd på godt over en halv milliard i fjor, klarer både Meny og Spar seg godt ifølge Dagrofas nye konsernsjef, Thomas Pietrangeli som ble hentet fra Arla UK. Han viser til at det koster å rydde opp og at man nå virkelig tar tak i tingene. Ifølge Pietrangeli har han ikke fått noen deadline av eierne for når han må tjene penger, men har selv en ambisjon om at det skal skje i 2021, ifølge Berlingske.

Sparket toppsjefen

Mens underskuddet økte, steg inntektene for første gang på ti år. Omsetningen til Dagrofa var i 2018 på 17,4 milliarder danske kroner, opp fra 17,2 milliarder kroner året før. Samtidig økte Dagrofa-konsernets samlede markedsandeler i dagligvaremarkedet.

De siste seks årene har ikke konsernet klart å levere overskudd et eneste år. I august i fjor ble derfor toppsjef Per Thau sparket i mangel på gode resultater. Pietrangeli har lagt frem en strategi som vil effektivisere og gi besparelser på 100 millioner kroner de neste tre årene.

Legger seg ikke i driften

Norgesgruppen har to representanter i Dagrofas styre og legger seg ifølge kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen ikke opp i Dagrofas daglige virke utover det.

– Men Meny i Norge samarbeider litt med Meny i Danmark der man for eksempel ser på utviklingen av bybutikkene og deler kompetanse og erfaring. Det tror vi er viktig fremover for å møte kundeforventningene, sier hun.

Hun synes det er vanskelig å peke på akkurat hva det er som gjør at den danske virksomheten har slitt så mye.

– Det handler om flere faktorer, både om beliggenhet, et generelt tøft marked med sterk konkurranse og at kundene har litt andre krav og forventninger enn hjemme i Norge. Det er et komplekst bilde, sier Gundersen.

Hun viser til at danske måltidsvaner er forskjellige fra norske.

– De har kultur for å spise ute og har en mat-i-farta kultur. Det ser vi også i andre land enn Danmark og vi ser at det er trender som komme til Norge også, sier Gundersen.

Hun peker på at de norske Meny-butikkene som følge av dette har fått enda større utvalg av ferdiglaget mat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.