Det estiske finanstilsynet, Finantsinspektioon, melder tirsdag at Danske Bank er gitt beskjed om å stoppe sin virksomhet i Estland. Banken får åtte måneder på seg.

«Danske Bank brøt hvitvaskingsregler gjennom en årrekke ved å la høyrisiko-kunder gjøre mistenkelige transaksjoner gjennom banken. I tillegg forledet Danske Bank estiske myndigheter ved å gi uriktig informasjon», heter det i uttalelsen.

Skandalen i den estiske filialen førte til at den norske konsernsjefen Thomas Borgen og flere andre ledere i banken gikk av i fjor.

Den midlertidige administrerende direktør Jesper Nielsen svarer slik på utkastelsen:

- Vi anerkjenner at den alvorlige saken om mulig hvitvasking i Estland har vært en belastning for det estiske samfunn, og at det estiske tilsyn på den bakgrunn finner det best at vi innstiller bankaktivitetene i landet. Vi er lei for å skulle forlate Estland på den bakgrunn, men forstår det alvoret tilsynet ser i saken og vil som ønsket stenge ned for de gjenværende aktiviteter, sier Nielsen i en uttalelse. Han legger til at Danske Bank vil fortsette å samarbeide med både estiske og andre lands myndigheter.

Saken ble for alvor kjent sommeren 2018, da det kom frem at inntil 2000 milliarder kroner var hvitvasket gjennom Danske Banks filial i Estland – av kriminelle i Russland og andre tidligere Sovjet-stater.

Siden har det blitt bekreftet at saken etterforskes i Danmark, Estland, Frankrike og USA.

Som for å understreke alvoret påpeker finanstilsynet at Danske Bank vil få en kraftig smekk om banken ikke klarer å forlate landet i tide: Hele 100 000 euro, eller nær en million kroner – for hver overtredelse – hver dag – må Danske Bank i så fall ut med. Det er satt et maksimaltak på bøtene på ti prosent av bankens omsetning. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vår topp «rainmaker» er kvinne
Sveriges ledende forretningsadvokatfirma Vinge har klart noe de største norske advokatbyråene ikke har fått til.
02:30
Publisert: