Danske Bank fornyer en storkundeavtale for 130.000 medlemmer i paraplyorganisasjonen Akademikerne.

Danske Bank kan fortsatt gi spesialtilpassede tilbud om banktjenester og ekstra gunstige boliglånsrenter til 12 av 13 underforeninger – høytlønnede grupper som advokater, økonomer, ingeniører, leger og tannleger.

Den viktige storkundeavtalen i bankmarkedet gjelder i tre år fra nyttår hvis foreningene gir tilslutning.

Skal stemmes over

Samarbeidet er ikke helt uproblematisk for foreningene, for Danske Bank står midt i en omfattende hvitvaskingsskandale og blir etterforsket av myndighetene i Danmark, USA og Estland for hvitvasking av over 2000 milliarder kroner. For én måned siden skrev DN at Akademiker-avtalen kunne komme i spill.

Styreleder Otto Kristiansen i Medlemsservice Pluss, som forvalter avtalen, sa den gang:

– Hittil har vi bare forhandlet med Danske Bank, men det kan selvsagt hende vi går ut i bankmarkedet og ber om flere tilbud hvis saken skulle utvikle seg.

Daglig leder Einar Espolin Johnson i Medlemsservice Pluss sier eierne – foreningene – får siste ord:

– Det er en pågående prosess, og vi har en generalforsamling neste uke med endelig avklaring av hvor mange foreninger som er med.

DN har kontaktet flere foreninger, og i en epost skriver Juristforbundet som svar at det ikke har landet en konklusjon om forbundet sier ja til avtalen.

I inneværende periode er 12 av 13 foreninger med.

Det skjedde en ny utvikling i banken denne uken, da største eier A. P. Møller Holding krevde at bankens styreleder Ole Andersen og leder av revisjonskomiteen i styret går av umiddelbart. De to har allerede sagt at de ikke står til gjenvalg neste år, men eieren vil ha et raskere skifte. Banken står også uten varig konsernsjef.

– Hvordan har dette spilt inn på forhandlingene de siste ukene?

– Vi har hatt en grundig behandling av saken og Danske Bank har vært i styremøter og redegjort, sier Johnson.

Det å flytte på bankavtalen og forstyrre folks økonomi, det skal man ha veldig god grunn for å gjøre
Einar Espolin Johnson, Medlemsavtaler Pluss, som forvalter Akademiker-avtalen

Fikk bare ett tilbud

Han fortsetter:

– Det handler først og fremst om hvordan banken har håndtert saken siden 2015. Vi har tillit til banken.

– Har dere hentet inn tilbud fra flere banker?

– Vi har hatt dialog med flere banker.

– Har det vært aktuelt å hente inn konkrete tilbud?

– Vi har ikke hatt noen anbudsrunde nå. Vi har hatt avtale med Danske Bank i fire år, og det å flytte på bankavtalen og forstyrre folks økonomi, det skal man ha veldig god grunn for å gjøre, sier Johnson.

Kommunikasjonssjef Even Westerveld i DNB, som hadde avtalen i 17 år før de mistet den for fire år siden, sier de ikke har hørt fra Akademikerne i høst.

– Vi har ikke mottatt noen henvendelse i den forbindelse, sier han.

Kan få rentekutt

Danske Banks landssjef Trond F. Mellingsæter sier avtalen er svært viktig for banken.

– Her møter vi ekstremt profesjonelle og krevende partnere som bidrar til å utvikle banken. Denne avtalen er bedre på flere områder, sier Mellingsæter.

Til syvende og sist er kundene mest opptatt av å få en rabattert boliglånsrente, og for de beste kundene har flytende rente vært like under to prosent de siste årene.

I høst har bankene satt opp rentene, og Akademikerne har åpenbart håp om nytt rentekutt:

– Vi gleder oss veldig til den nye avtalen presenteres. Et rentekutt tror jeg vi får vente med til banken er klar for å informere markedet, sier Einar Espolin Johnson.

Akademiker-avtalen omfatter i dag cirka 23.000 bankkunder og 54 milliarder kroner i utlån.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: —Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: