– Den økonomiske og politiske fremgangen de siste månedene støtter opp om vår forventning om at aksjer vil gi rimelig god avkastning det neste året, selv om fremgangen kan vise seg å hvile på et skjørt grunnlag, skriver sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Norge i en ny rapport.

Han peker på at noen få måneder virkelig kan utgjøre en forskjell:

I august var stemningen dyster. Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerte, svakhetene i verdensøkonomien ble stadig mer tydelige, og risikoen for en kaotisk no deal-brexit økte, samtidig som rentene i Europa traff nye historiske bunnivåer, og aksjene falt.

– I dag er det betydelig større optimisme. Den politiske risikoen har avtatt, etter at USA og Kina er i ferd med å fremforhandle en delavtale som innebærer et skritt i riktig retning i handelskrigen, og i Europa er en no deal-brexit blitt avverget i denne omgangen. Frykten for en økonomisk krise har avtatt, og investorene har økt risikoappetitten, forklarer sjefstrategen.

Totalt sett støtter utviklingen opp under Danske Banks forventning om at aksjer har et godt avkastningspotensial det kommende året.

– Fire til åtte prosent

– Konkret forventer vi en avkastning fra globale aksjer i størrelsesorden fire til åtte prosent i løpet av de neste 12 månedene, skriver Christian Lie.

Konkret forventer vi en avkastning fra globale aksjer i størrelsesorden fire til åtte prosent i løpet av de neste 12 månedene
Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank Norge

Men han understreker at de er forsiktige med å la seg rive med av optimismen, for en ny bølge av markedsuro og aksjekursfall er ikke lenger unna enn en negativ tweet fra Donald Trump om handelskrigen eller et par dårlige økonomiske nøkkeltall.

– Samtidig mener vi at de siste månedenes politiske og økonomiske fremgang i stor grad er innregnet i dagens aksjekurser, og fremgangen kan vise seg å hvilke på et spinkelt grunnlag, skriver Lie.

Han nevner videre i rapporten at årene med høyest økonomisk vekst er bak oss. Men en moderat vekstbedring kan likevel være positivt i seg selv.

– Så lenge nøkkeltallene viser stabilitet og bekrefter at en resesjon ikke er rett rundt hjørnet, kan dempet, men fortsatt positiv vekst være nok til å holde aksjemarkedene på rett kurs, påpeker Christian Lie.

«Må være forberedt på uro»

– Totalvurderingen vår er at den nåværende oppgangsperioden fortsatt har litt å gå på – minst 12 måneder og potensielt lenger – før det kommer en ny nedgang i økonomien, legger han til.

Danske Bank konkluderer med er at selv om man står på et bedre sted enn for noen måneder siden, ser ikke bildet entydig positivt og bekymringsfritt ut inn i 2020.

– Vi bør være forberedt på perioder med uro og nok ikke ha forventninger om like høy avkastning neste år som så langt i 2019, skriver Christian Lie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.