Onsdag melder den danske avisen Berlingske Tidende at varsleren som i 2013 advarte banken om en kriminell kunde hos Danske Bank, selv ledet bankens Markets-avdeling i de baltiske landene i årene 2007 til 2014.

Det er briten Howard Wilkinson som nå står frem som varsler, som sluttet i Danske Bank i 2014, få måneder etter varslene.

Bakgrunnen for at han står frem midt i stormen rundt Danske Banks egen hvitvaskingsrapport, skal være at varsleren i blant annet den estiske avisen Eesti Ekspress onsdag blir navngitt og at det blir sådd tvil om hans egen rolle i saken.

Det var avsløringer fra Berlingske Tidende som bidro til å avdekke hvitvaskingsskandalen i Danske Banks estiske virksomhet, der nesten 2000 milliarder kroner har gått gjennom filialen, mesteparten mistenkelige transaksjoner.

Wilkinson sier han jobbet som sjef for Danske Markets i Baltikum med base i Tallinn fra 2007 til april 2014.

– Når jeg ser tilbake på min innsats fra et juridisk, kontraktuelt og etisk perspektiv, har jeg absolutt ingen problemer med å sove om natten, sier han til Berlingske. '

DN oppnådde ikke kontakt med Wilkinson onsdag.

Forfalskede dokumenter

Ifølge den nylig offentliggjorte granskningsrapporten fra Danske Banks husadvokater Bruun & Hjejle varslet Wilkinson første gang fra om mistenkelige forhold i Estland i en epost sendt 27. desember 2013. Det var et medlem av konsernledelsen som mottok hans epost med tittelen «Whistleblowing disclosure – knowingly dealing with criminals in Estonia Branch».

Det fremgår av granskningsrapporten at varselet også ble sendt til antihvitvasking- og regeloverholdelsesenheten innen Baltic Banking-forretningsområdet, og internrevisjonen, til sammen fire mottagere.

Det første varselet var om en kriminell kunde og forfalskede dokumenter. Kundeforholdet hadde fortsatt selv om en i september hadde besluttet å terminere det angivelig fordi det ble avslørt at familien til Russlands president Vladimir Putin og den russiske sikkerhetstjenesten FSB var blant de reelle eierne.

«Umiddelbar stopp»

Det ble raskt bestemt at internrevisjonen skulle se nærmere på varselet, og hele konsernledelsen, der Thomas Borgen nylig var blitt forfremmet til konsernsjef, ble informert på et møte 7. januar 2014. Selve varslingsmeldingen ble imidlertid ikke lagt frem for konsernledelsen.

Dette var den første av flere bekymringsmeldinger fra Wilkinson. Han sendte varsel om tre nye «lignende uregelmessigheter» til internrevisjonen 9. januar 2014, og kom med nye bekymringsmeldinger i mars og april.

Internrevisjonen adresserte varslene i brev til konsernledelsen i januar og februar 2014, der de bekreftet en del av Wilkinsons påstander. Senere lovet en av konserndirektørene å informere konsernsjef Thomas Borgen, og gjøre en gjennomgåelse, og Borgen svarte ifølge granskerne:

– Her bør du vurdere en umiddelbar stopp av alle nye kundeforhold og en kontrollert ned-dragning av all eksisterende virksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Danske Bank-skandalen forklart på 90 sekunder
- Her kommer det til å komme mye mer, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
01:28
Publisert: