Det bekrefter statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) mandag ettermiddag.
Etterforskningen dreier seg om transaksjoner som kan være ledd i kriminell hvitvasking av et større milliardbeløp i Danske Banks estiske filial, opplyser den danske anklagemyndigheten.
Saken ble først avslørt av den danske avisen Berlingske i fjor, og handler blant annet om milliardbeløp sendt fra kontoer nær det autoritære styret i den tidligere sovjetstaten Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottagere i Europa og skatteparadiser i årene fra 2009 til 2015.
Foreligger anmeldelser
Samlet er det snakk om hvitvasking av over 18 milliarder danske kroner. Det danske Finanstilsynet har gitt banken refs for manglende innsats mot hvitvasking og har krevd flere tiltak.
Danske Bank er tredje største bank i Norge, etter DNB og Nordea.
– På grunn av sakens alvorlige karakter og dens omfang har vi holdt kortene tett til brystet. Nå kan jeg bekrefte at SØIK har åpnet etterforskning med den hensikt å undersøke om vi kan reise straffesak i Danmark mot Danske Bank for overtredelse av hvitvaskingsloven. Saken har vært høyt prioritert intent, sier statsadvokat Morten Niels Jakobsen i en uttalelse.
Det opplyses også at det er mottatt flere anmeldelser mot Danske Bank i saken.
Vurderte å trekke seg
Den norske konsernsjefen Thomas Borgen (54) i Danske Bank erkjente overfor DN i juli at rutinene ikke har vært gode nok.
– Når vi ser situasjonen i dag, kan jeg si at vi ikke har gjort en god nok jobb når det gjelder å hindre at vår estiske filial ble misbrukt til hvitvasking. Flere detaljer om det får vi ta når undersøkelsene er ferdig, sa Borgen.
Han medga at han hadde vurdert sin egen stilling, men at bankens styre ønsket at han skulle sørge for at de kom seg igjennom saken.
Borgen var ikke tilgjengelig for en kommentar mandag, men Danske Banks sjefsjurist Flemming Pristed skriver i en epost til DN at de er samarbeidsvillige overfor myndighetene.
– Vi står naturligvis til rådighet for SØIK i deres etterforskning. Vi har en løpende god og konstruktiv dialog med myndighetene, og står til rådighet hvis det som anklagemyndigheten ønsker vår hjelp til å få ytterligere belyst. Vi har ingen ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt, sier Pristed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.