Mandag morgen ventet pressen i hopetall på trappene i det danske Folketinget i København. Politikerne fikk gå i fred.

Så kom hovedpersonen som måtte brøyte seg frem blant kameraene.

– Jeg er ikke her fordi jeg vil. Jeg er her fordi jeg var en varsler i 2014. Det er skammelig at denne saken fortsatt pågår i 2018, sa briten Howard Wilkinson (47) på vei inn i salen.

Wilkinson har en sentral rolle i hvitvaskingsskandalen i Danske Bank, og det begynte i desember 2013, da han for første gang oppdaget fiktive regnskaper hos en mistenkelig kunde i Estland. Totalt fire ganger slo han alarm om hvitvasking. Det skulle gå flere år før banken tok varslene alvorlig og det ble klart at Wilkinson bare skrapet i overflaten på det som kan være en av de største hvitvaskingssakene globalt.

«Det er skammelig»

På vei inn i Folketinget, utbryter Wilkinson:

– Det er skammelig at mitt navn ble offentliggjort. Hvem kommer til å ønske å være en varsler nå, i Danmark eller i Estland?

Han legger til:

– Jeg kommer ikke til å kommentere hvilke etterforskere vi har vært i kontakt med. Vi hjelper ulike myndigheter så langt som mulig. Jeg kommer ikke til å kommentere hvem jeg har møtt, og når.

Mer ville ikke Wilkinson si til mediene mandag morgen. Senere på dagen vil han snakke for politikerne i Folketinget. Leder for næringskomiteen i Folketinget, Morten Bødskov, sa at det ikke var ventet nevneverdige nye opplysninger eller detaljer i saken fra Wilkinson.

Wilkinsons navn ble lenge holdt skjult. I september i år ble han kjent som varsleren i Danske Bank-skandalen, etter at estiske medier navnga ham uten hans samtykke. Senere har han valgt å stå frem i noen få intervjuer i Wall Street Journal og i danske Berlingske, avisen som først avslørte skandalen i Danmark.

Han var leder for meglerhuset Danske Markets' avdeling i Estland frem til april 2014.

Høringen i det danske Folketinget mandag er hans første offentlige opptreden.

Til Berlingske har Danske Bank uttalt seg om Wilkinsons advarsler slik:

– Med den viten vi har i dag, er det klart at det ble gjort for lite og for sent. Det er ingen tvil om at vi burde ha lansert en langt grundigere undersøkelse av sakens omfang den gang, sier pressesjef Kenni Leth i Danske Bank.

Valgte å gå

Danske Bank-saken har rystet den globale finansverdenen. Siden den norske toppsjefen Thomas Borgen trakk seg for to måneder siden har saken vokst i omfang, og det er nå bekreftet at saken etterforskes av amerikanske myndigheter i tillegg til etterforskning i Danmark, Estland, Storbritannia og Frankrike.

Den norske toppsjefen og resten av Danske Bank-ledelsen har blitt sterkt kritisert for å ha gjort svært lite med varslene fra Wilkinson og en rekke andre røde flagg.

Les også om Danske Bank-saken: Her er de røde flaggene dnPlus

Det var mangelen på reaksjoner fra ledelsen som gjorde at han sluttet, fortalte han til den danske avisen Berlingske mandag.

– Det var derfor jeg forlot banken. Jeg tror jeg skrev at jeg var lei av å konstatere at det hele så ut til å være brutt sammen, og at det var derfor jeg sa opp

Han fortalte at han selv ikke innså at saken hadde så enormt omfang.

– Det som skjedde var galt. Min holdning var bare: La oss få det fikset, la oss ordne det og komme videre. Hvis det krevde at man stengte ute de mistenkelige kundene i «non resident»-avdelingen, så skulle vi gjøre det. Det riktige stedet å rapportere det var til hovedkontoret, uttalte han til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: