Hvitvaskingsskandalen i Danske Bank er den klart største som noensinne har rammet en nordisk eller europeisk bank. Etter at det ble kjent at bankens estiske filial ble brukt til å sluse flere milliarder kroner til Russland og andre østblokkland, har Danske Bank stått i sentrum for både estiske, amerikanske og andre lands etterforskninger.

Overfor DN tidligere i januar ville ikke Danske Banks øverste sjef Chris Vogelzang (57) si noe om hvor smertegrensen for bøter går, og sent i 2019 varslet en gruppe internasjonale investorer at de saksøker banken for 1,5 mrd. danske kroner.

I Estland har påtalemyndigheter siden desember 2018 etterforsket to mulige saker i forbindelse med skandalen, som skal dreie seg om kriminelle handlinger i Georgia og Aserbajdsjan. Ifølge den danske avisen Berlingske, som avslørte skandalen, har pengestrømmen i de to tilfellene, som i 2018 dreide seg om omtrent 2,2 mrd. danske kroner, nå blitt hevet til hele 13 mrd. kroner.

Samtidig bekrefter estiske påtalemyndigheter overfor den danske avisen at politiet i Estland ikke lenger ser på to, men ti kriminalsaker.

Danske Bank ønsket ikke å kommentere saken overfor Berlingske, ettersom banken fortsatt er under etterforskning i flere land, men skriver følgende i et svar:

– Vi fortsetter selvfølgelig med å samarbeide med alle relevante myndigheter, og stiller oss selv, samt kunnskapen vi har, til rådighet for etterforskerne. Som vi tidligere har sagt skulle vi aldri ha hatt den nå lukkede porteføljen av non-resident-kunder i Estland.

Risikerer saftig bot i USA

Det mest alvorlige som venter er at banken etterforskes av amerikanske myndigheter, og det har tidligere ført til bøter for milliardbeløp i dollar i lignende saker mot andre internasjonale banker. Banken etterforskes også i Danmark.

Danske Bank kan regne med en avklaring om bøter i USA i løpet av året, ifølge Bloomberg. Bankens nye konsernsjef Chris Vogelzang var forrige uke i Oslo og ville ikke anslå utfallet av etterforskningen, eller om banken har satt av nok penger til å betale eventuelle bøter i USA og andre land.

Banken har innrømmet at en stor del av pengene som fløt gjennom den estiske filialen fra 2007 til 2015 er mistenkelige. Fordi banken er involvert i valutatransaksjoner i dollar, er saken automatisk omfattet av amerikansk lovgivning, og her er bøtene for hvitvasking spesielt høye.

Analytikere i Jyske Bank sa forrige uke at bøter mot Danske Bank i USA, Storbritannia og andre land kan bli på anslagsvis to milliarder dollar, tilsvarende rundt 18 milliarder kroner.

Norsk toppsjef gikk på dagen

I en granskning gjort av Danske Banks husadvokater i september 2018 ble det nevnt flere ulike tjenester Danske Bank tilbød de utenlandske kundene fra sin estiske filial.

Bankkonsernets daværende norske toppsjef, Thomas Borgen, gikk på dagen i oktober 2018 som følge av skandalen. Både banken selv, Borgen og flere andre tidligere Danske Bank-topper har status som siktet i etterforskningen hos SØIK, danske Økokrim.

Thomas Borgen (i midten) var toppsjef i banken, men gikk av på dagen i oktober 2018 da skandalen ble kjent. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med saken.
Thomas Borgen (i midten) var toppsjef i banken, men gikk av på dagen i oktober 2018 da skandalen ble kjent. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med saken. (Foto: LISELOTTE SABROE/AFP/NTB scanpix)

I fjor høst fortalte en tidligere ansatt i Danske Bank om nye detaljer knyttet til saken. Filialen i Estland er blitt kjent som Danske Banks «hvitvaskingssentral», og hvitvaskingen skal ha skjedd i avdelingen for utenlandske kunder, den såkalte «non residents»-avdelingen.

Estiske Mihhail Murnikov fortalte om presset for å få bonusutbetalinger.

– Hele non resident-avdelingen var bygget på ett prinsipp: Alle tjente penger på grensekryssende transaksjoner fordi de utenlandske kundene måtte betale 90 dollar per transaksjon, sa Murnikov ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.