Fredag melder det danske direktoratet Erhvervsstyrelsen at det nå åpner undersøkelser av revisorene som har godkjent regnskaper hos Danske Bank.

Ifølge meldingen er det revisjonen av årsrapporten for 2014 som skal undersøkes. I tillegg skal det undersøkes om revisorene kan ha brutt sine plikter etter hvitvaskingsloven frem til 2015. Det er ikke opplyst hvor mange år hvitvaskingsundersøkelsene gjelder.

Det er opplysninger i den nylig fremlagte granskningsrapporten til Danske Bank som gjør at revisorene nå skal undersøkes nærmere. Rapporten fortalte om pengestrømmer på hele 200 milliarder euro, tilsvarende rundt 2000 milliarder kroner, som gikk gjennom den estiske filialen av Danske Bank i perioden 2007 til 2015.

Kritiserer revisorene

Ifølge den danske avisen Berlingske var det den danske filialen av KPMG som var Danske Banks revisor i årene 2007–2013. I 2014 fusjonerte den danske filialen med EY i Danmark. Siden 2015 har Deloitte vært Danske Banks revisor.

– Vi vil samarbeide fullt ut med Erhvervsstyrelsen i deres gjennomgang, uttaler kommunikasjonsdirektør Michael Basland i danske EY til Berlingske.

– Vi står inne for det arbeidet vi har utført som ekstern revisor for Danske Bank.

Den danske næringsministeren Rasmus Jarlov sier han undrer seg over at revisorene ikke har stilt spørsmål ved de store pengestrømmene.

– Alt tyder på at det har vært et høyst usedvanlig mønster i transaksjonene i den bitte lille estiske filialen, hvor det har vært et meget lite antall utenlandske kunder, som har hatt en enormt stor omsetning. Det burde ha gitt anledning til å dykke ned i det, sier Jarlov til den danske avisen.

– Derfor synes jeg det er fornuftig å undersøke om revisorene også burde ha reagert på så merkverdige nøkkeltall.

Hvitvaskingsskandalen har vokst seg stadig større, fra de første avsløringene i den danske avisen Berlingske i fjor, til refs fra det danske finanstilsynet i mai, til at granskningsrapporten i september opplyste at de mistenkelige summene hadde vært langt større enn tidligere kjent og at de røde flaggene til Danske Bank hadde vært enda flere.

Nye detaljer om tvilsom butikk

Siden har det dukket opp ytterligere avsløringer som ikke kom frem i granskningsrapporten.

Fredag publiserte Financial Times opplysninger fra det som skal være et internskriv i Danske Bank. Internskrivet gjaldt tvilsomme skyggehandler utført for russiske kunder i den estiske filialen.

Skyggehandlene gikk ut på at russiske klienter kjøpte verdipapirer i rubler og solgte identiske papirer i utenlandske valutaer, som amerikanske dollar. Dette er i seg selv ikke ulovlig, men et rødt flagg for myndigheter på jakt etter hvitvasking, skriver avisen, som har anslått at handlene har beløpt seg til hele 8,5 milliarder pund, over 90 milliarder kroner.

I det interne dokumentet ble skyggehandlene forsvart med at de ga svært god avkastning:

«Det er potensielt omdømmerisiko i å bli ansett som å bistå «kapitalflukt» fra Russland … (..) Dette er uansett en risiko vi risikerer i andre deler av våre forretninger med kunder som ikke er baserte i Estland, der den naturlige valutaflyten alltid er ut av Russland..(..)..Gitt den sterke inntjeningen fra løsningen, virker risiko-avkastning svært attraktiv», heter det i dokumentet, ifølge FT.

Danske Bank-saken undersøkes nå av myndighetene i en rekke land, inkludert av amerikanske myndigheter, og analytikere har spådd at saken kan ende med milliardbøter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.