Danske Bank står overfor en bot på én milliard dollar fra det amerikanske Finanstilsynet (SEC), i kjølvannet av bankens hvitvaskingsskandale i Estland, skriver Bloomberg Intelligence i en fersk analyse.
Saken som begynte å rulle i 2018 skal være den klart største som noensinne har rammet en nordisk eller europeisk bank. Etter at det ble kjent at bankens estiske filial ble brukt til å sluse flere milliarder kroner til Russland og andre tidligere østblokkland, har Danske Bank stått i sentrum for etterforskninger, straffesaker og søksmål i en rekke land, inkludert USA.
Danske Bank har offentliggjort resultatene av en intern granskning, men vært tilbakeholdne med å kommentere saken direkte. Banken gir imidlertid uttrykk for å samarbeide med etterforskerne:
«Vi kan ikke kommentere forhold vedrørende «non resident»-avdelingen i Estland, da saken fortsatt er under etterforskning av myndighetene. Vi samarbeider naturligvis med alle relevante myndighet», skrev Danske Bank i en kommentar til DN i november i fjor.
Boten kan bli større
Bloombergs anslag på botens størrelse baserer seg på overskuddet i avdelingen for utenlandske kunder, såkalte «non residents», der hvitvaskingen skal ha funnet sted – 1,7 milliarder danske kroner.
Det er likevel ett forbehold, mener Bloomberg som viser til lignende saker SEC har ført mot HSBC og Wachovia for å underbygge analysen. Volumet av suspekte transaksjoner som gikk gjennom den estiske filialen, over 200 milliarder dollar, kan antyde en større reaksjon.
Inntil videre er det ukjent hvor mange av disse som gikk gjennom det amerikanske finansvesenet.
– Positivt for banken
Aksjeanalytiker Anders Haulund Vollesen i Jyske Bank følger den danske banksektoren tett, og mener anslaget er realistisk selv om det i virkeligheten «er snakk om en gigantisk gjettelek for oss analytikere».
Overfor avisen Børsen påpeker han at Danmarks finanstilsyn har beordret banken til å legge ti milliarder kroner til side, for å håndtere eventuelle bøter i kjølvannet av skandalen – vesentlig mindre enn de 6,3 milliardene danske kronene Bloomberg Intelligence nå anslår.
– Det ville vært positivt for banken, for de har rikelig på kistebunnen, sier han til den danske avisen.
Bloomberg påpeker at det fremdeles er uklart nøyaktig hva SEC etterforsker Danske Bank for – men viser til uttalelser fra banken som tyder på at de samarbeider.
Dette er i seg selv en formildende omstendighet når SEC skal utmåle boten, mener nyhetsbyråets analyseavdeling.
Dermed kan Danske Bank unngå samme skjebne som BNP Paribas som fikk en bot på 8,9 milliarder dollar av SEC i 2014, etter at den franske storbanken hadde brutt USAs økonomiske sanksjoner mot en rekke land.
Her skal det amerikanske myndigheter oppfattet som manglende samarbeidsvilje ha gjort reaksjonen skarpere, ifølge Bloomberg Intelligence.
Bloomberg-analytikeren har også sett nærmere på ett av de mange aksjonærsøksmålene banken står overfor – dette amerikansk og i størrelsesorden flere milliarder dollar.
Danske Bank har bedt retten avvise saken.
«Hvis søksmålet overlever tror vi at utmålingen kan bli så mye som 500 millioner dollar» skriver Stein.
«Pennies på dollaren»
Danske Bank har et hårfint overtak over saksøkerne, mener Bloomberg Intelligence, ettersom de kan argumentere for at angivelig løgnaktige uttalelser fra banken utgjør vanskjøtsel og ikke overlagt svindel.
«Slike saker gjøres vanligvis opp for pennies på dollaren» heter det i analysen, som viser til snittet av erstatninger i saker der tapene påført aksjonærer utgjør mer enn én milliard dollar.
Disse var på to prosent av tapet. Ettersom Danske Banks markedsverdi ble barbert med 20 milliarder dollar i perioden søksmålet tar for seg, er 500 millioner dollar et rimelig anslag for erstatningsutmålingen, dersom Danske Bank taper søksmålet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.