Onsdag morgen opplyser Danske Bank at selskapets norske toppsjef, Thomas Borgen, trekker seg i kjølvannet av hvitvaskingsskandalen som har rammet bankens avdeling i Estland.

– Som konsernsjef har jeg ansvaret for det som har skjedd i banken, og selvfølgelig vil jeg ta dette ansvaret, sier Borgen i en melding.

Donerer bort

Styret i Danske Bank varslet tidligere i år at banken ikke ønsket å tjene penger på de mistenkelige transaksjonene som har funnet sted.

Banken har derfor besluttet å donere hele bruttofortjenesten fra Estland i perioden 2007 til 2015, i alt 1,5 milliarder danske kroner til en uavhengig stiftelse som skal kjempe mot internasjonal økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking, i både Danmark og Estland, ifølge en melding onsdag.

Stort omfang

I perioden mellom 2007 og 2015 skal Danske Banks filial i Estland ha vært et yndet mål for hvitvasking.

Bare i 2013 ble verdier for 30 milliarder dollar angivelig slust igjennom filialen av kunder som ikke var hjemmehørende i Estland, primært fra Russland og tidligere sovjetstater, ifølge en intern konsulentrapport.

Til sammenligning utgjorde samtlige innskudd i Estland rundt 19 milliarder dollar samme år.

Nedjusterer

Donasjonen på 1,5 milliarder danske kroner vil bli ført som en kostnad i tredje kvartal 2018, og Danske Bank nedjusterer samtidig sine utsikter for året.

Banken venter nå et nettoresultat på 16-17 milliarder dansker kroner i 2018, ved rafra tidligere varslede 18-20 milliarder danske kroner.

Nedjusteringen skyldes i tillegg til donasjonen fortsatt svekkelse i tradingvirksomheten.

«Utsiktene er fortsatt gjenstand for usikkerhet og makroøkonomisk utvikling», heter det.

Danske Bank legger frem sin egen gransking av bankens håndtering av hvitvaskingssaken i Estland på en pressekonferanse i København kl. 10.00 onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk introduserer japansk milliardær som skal reise rundt månen
... og den japanske milliardæren røper hvem han vil ta med seg
01:22
Publisert: