I et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg forteller en tidligere ansatt i Danske Bank nye detaljer om arbeidet som ble gjort på innsiden av bankens estiske filial.

Filialen har senere blitt kjent som Danske Banks «hvitvaskingssentral»: Inntil 2000 milliarder kroner skal ha blitt hvitvasket fra 2007 til 2015 gjennom filialen, av kriminelle fra Russland og andre tidligere Sovjet-stater.

Hvitvaskingen skal ha skjedd i avdelingen for utenlandske kunder, den såkalte «non residents»-avdelingen. De fleste av de 14 tidligere ansatte i denne avdelingen har nå status som mistenkte i etterforskningen av hvitvaskingssaken.

Det gjelder også estiske Mihhail Murnikov, som til Bloomberg forteller om presset for å få bonusutbetalinger.

Les også om Danske Bank-skandalen: Her er de røde flaggene dn+

– Hele non resident-avdelingen var bygget på ett prinsipp: Alle tjente penger på grensekryssende transaksjoner fordi de utenlandske kundene måtte betale 90 dollar per transaksjon, sier Murnikov ifølge Bloomberg.

– Ingenting annet betydde noe

Murnikov skal ha vært ansatt i banken fra 2009 til 2015. For å få bonusutbetalinger var det kun antallet transaksjoner som avgjorde, ifølge Murnikov, som skal ha hatt et mål om 40 000 transaksjoner årlig for å få bonus.

– Du ble direkte motivert av å få så mange kunder som mulig. Ingenting annet betydde noe, sier han.

Danske Banks estiske filial var i flere år svært lukrativ for banken. I 2013 sto filialen alene for 2 prosent av hele Danske Banks inntekter, til tross for at filialen bare utgjorde 0,5 prosent av bankkonsernets eiendeler.

Bankkonsernets daværende norske toppsjef, Thomas Borgen, gikk på dagen i oktober 2018 som følge av skandalen. Både banken selv, Borgen og flere andre tidligere Danske Bank-topper har status som siktet i etterforskningen hos SØIK, danske Økokrim.

Viser til rapport

Til Bloomberg sier en pressetalsperson for banken at den aldri skulle hatt den nå stengte porteføljen med utenlandske kunder i Estland. Utover advokatrapporten som ble offentliggjort i september i fjor, ønsker banken ikke å kommentere saken nærmere, med henvisning til de pågående etterforskningene av hvitvaskingssaken.

Avdelingen for utenlandske kunder i den estiske Danske Bank-filialen ble stengt i 2015 etter en rekke varsler om mulig hvitvasking. I år stengte Danske Bank ned hele sin estiske filial.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.