Nordmannen Thomas Borgen, tidligere toppsjef i Danske Bank gjennom en årrekke, saksøkes nå for nær 2,7 milliarder danske kroner. Den danske avisen Børsen omtalte saken først. Det tilsvarer cirka 3,6 milliarder norske kroner.
Det belgiske rådgivningsselskapet Deminor Recovery Services organiserer gruppesøksmålet på vegne av 155 institusjonelle investorer. Saken er meldt inn til en dansk domstol.
I en epost til DN skriver partner Edouard Fremault i Deminor at det er kapitalforvaltere og pensjonsfond – aksjonærer i banken – som står bak søksmålet.
– Disse er hovedsakelig fra EU og USA, skriver Fremault.
I en epost skriver Norges Bank Investment Management (NBIM) – som forvalter Oljefondet – at de er del av søksmålet.
– Jeg kan bekrefte at vi er med på dette søksmålet, skriver presseansvarlig Line Aaltvedt.
Ifølge en aksjonæroversikt fra Bloomberg er NBIM fjerde største aksjonær i banken, med drøyt tre prosent av aksjene. I så fall er aksjene i dag verdt vel 3,2 milliarder danske kroner, eller vel 4,4 milliarder norske kroner. På to år har Danske Bank-aksjen falt cirka 45 prosent.
Hevder de ble villedet
Søksmålet kommer etter hvitvaskingsskandalen i banken, som ble kjent for offentligheten i 2018. Saksøkerne mener aksjonærene ble villedet av Thomas Borgen og vil derfor ha tilbake tapte aksjeverdier.
Om bakgrunnen for søksmålet, skriver Fremault:
– Som toppsjef ble Borgen personlig briefet av bankens internrevisjon i februar 2014 om omfanget og alvoret av problemene som banken har møtt i Tallinn, sier han.
I denne sammenheng viser Fremault til granskningsrapporten fra advokatfirmaet Bruun og Hjejle, som banken bestilte i 2018.
– Derfor vil det være krevende for Borgen å hevde at han tidlig i 2014 ikke visste hva som foregikk i Tallinn, og hva som ville bli konsekvensene for banken.
Aksjekursen har falt kraftig etter at hvitvaskingsskandalen ble kjent, og analytikere har ment at mellom åtte og ti milliarder dollar i tapte aksjeverdier kan knyttes til skandalen.
Thomas Borgen vil ikke kommentere søksmålet.
– Vi har ingen kommentar, sier Thomas Borgens norske talsperson Andreas Buøen til DN.
Nordmannens danske advokat Peter Schradieck har til den danske avisen Børsen uttalt at han ikke har noen kommentar til saken.
Må dekke advokater selv
Fredag sendte Danske Bank ut agenda for generalforsamling i banken i midten av mars, og i innkallingen står det om en forsikringsordning for tidligere ledere i banken. Det står at forsikringen har en dekning på inntil 85 millioner euro for advokater og eventuelle søksmål mot enkeltpersoner – men med ett viktig forbehold. Forsikringen dekker ikke forhold knyttet til hvitvaskingssaken i Estland eller lignende saker.
Det betyr at Borgen må betale forsvaret selv.
Det nye søksmålet viser til at Borgen ledet forretningsområdet for storkunder og internasjonal virksomhet i Danske Bank frem til 2013.
– Det er vanskelig for Borgen å hevde at han ikke visste at 99 prosent av overskuddet i Tallinn i noen år var knyttet til «non-resident customers» (utenlandske kunder, red. anm.), og at det var mistenkelige transaksjoner, skriver Fremault.
Borgen har fått anledning til å svare på utspillene fra Fremault, men ønsker ikke å gi noen kommentarer.
Borgen gikk av som toppsjef i Danske Bank i oktober 2018, etter at det ble klart at omfanget av antatt hvitvasking i banken var langt større enn tidligere antatt.
Flere søksmål
Da banken offentliggjorde en granskningsrapport fra bankens danske advokater i Bruun og Hjejle, uttalte Borgen til DN at han angret på at han ikke hadde undersøkt saken bedre.
– Jeg var ansvarlig for all internasjonal virksomhet fra 2009 til 2012. Jeg har nå sett at jeg skulle brukt mer tid i Baltikum. Det brukte jeg ikke noe tid på fordi det var veldig lite virksomhet sammenlignet med det andre vi hadde. Det andre jeg skulle gjort er å være tettere på selve nedstengningen, og det tredje jeg skulle gjort er å iverksette en dyptgående undersøkelse, sa Borgen.
DN har tidligere omtalt at Danske Bank tynges av en rekke erstatningssøksmål i milliardklassen fra investorer. Bakgrunnen er at aksjekursen falt drastisk etter hvert som hvitvaskingsskandalen i banken ble rullet opp, og det ble kjent at banken og flere medlemmer av den tidligere ledelsen i banken etterforskes i flere land. Markedet frykter store hvitvaskbøter, spesielt fra amerikanske myndigheter som tidligere har gitt banker store bøter for hvitvasking.
Borgen og flere tidligere ledere i banken har dessuten status som siktet av dansk Økokrim.
Den norske storinvestoren KLP er blant investorene som krever erstatning etter at verdien på deres investering stupte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.