Thomas Borgen skal ha blitt varslet om at virksomheten til Danske Bank var større en hos konkurrentene av andre ledere i banken og fra samarbeidspartneren JP Morgan. Informasjonen kommer fra et møtereferat som avisen har fått tilgang på. Hvitvasking-skandalen Danske Bank står mitt oppe i stammer nettopp fra den estiske virksomheten.

I stedet for å høre på advarslene skal Borgen ha ønsket en middelvei og ønsket å diskutere dette videre utenfor møtet. En kilde Financial Times har snakket med sier:

– Dette var tidspunktet det ble bestemt å ikke legge ned virksomheten.

Et utkast til en rapport som banken selv har bestilt, og som ble kjent tidligere i september, viste at hele 192 milliarder danske kroner passerte gjennom Danske Banks lille filial i Estland på ett år.

Forrige uke skrev The Wall Street Journal at opp mot 1000 milliarder danske kroner skal være sendt gjennom bankens estiske filial i årene 2007 til 2015. Det danske Finanstilsynet har gitt banken refs for manglende innsats mot hvitvasking og har krevd flere tiltak.

Den norske konsernsjefen Thomas Borgen (54) i Danske Bank erkjente overfor DN i juli at rutinene ikke har vært gode nok.

– Når vi ser situasjonen i dag, kan jeg si at vi ikke har gjort en god nok jobb når det gjelder å hindre at vår estiske filial ble misbrukt til hvitvasking. Flere detaljer om det får vi ta når undersøkelsene er ferdig, sa Borgen.

I samme intervju sa konsernsjefen at han hadde tilbudt seg å gå.

–Jeg har diskutert med styret om det hadde vært bedre om jeg trer til side. Men styret har ønsket at jeg tar ansvaret for at vi kommer gjennom denne saken, sa Borgen da.

Styret i banken møtes torsdag for å diskutere en intern rapport og avgjøre Borgens skjebne. Danske Bank ønsker ikke å kommentere påstandene fra Financial Times før de legger frem funnene i rapporten neste onsdag, forteller presseansvarlig Kenni Leth til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: