Det norske boliglånsmarkedet skjøt igjen fart i januar, med en sesongjustert vekst på 0,9 prosent fra måneden før, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Samtidig bremses økonomien på andre områder, og det påvirker rentenivået og utviklingen i norsk økonomi i motsatt retning.

Norges Bank har økt styringsrenten fire ganger på halvannet år, og det har presset andre renter oppover – også på boliglånet.

Derimot har den viktigste renten for bankenes egen finansiering – tremånedersrenten – falt litt tilbake de siste ukene. Det betyr at bankene tjener mer penger på utlån og innskudd.

– Vår finansieringskostnad har stabilisert seg. Med koronavirus og vedvarende handelskrig mellom USA og Kina, er det få økonomer som tror på renteheving fra Norges Bank i 2020, sier Danske Banks norgessjef Trond F. Mellingsæter.

Den tredje største banken i det norske markedet la onsdag frem et resultat før skatt i 2019 på 3,8 milliarder kroner, en fremgang på 22 prosent fra året før.

Uendret eller lavere rente

Danske Banks egen husøkonom Frank Jullum har de siste månedene vekslet mellom å tro på én renteheving fra Norges Bank i år, eller ingen endring.

– Om vi bommer, så er det nok på nedsiden av forventningene, sier Mellingsæter.

Blir finansieringen for bankene enda billigere, kan det gi billigere boliglån.

Danske Bank kan ikke uttale seg om boliglånsrenten fremover, av konkurransehensyn.

Banken har hatt klart størst vekst innen boliglån de siste årene, og i fjor økte utlån til personmarkedet med 17 prosent. Resten av markedet vokser fem-seks prosent årlig.

– Veksten de siste årene har vært svært høy. Ambisjonen er fortsatt å ta markedsandeler, og over tid skal vi vokse mer enn markedet, sier Mellingsæter.

Høyere kostnadsnivå

Danske Bank økte kostnadsnivået med cirka 500 millioner kroner i fjor, og det meste er knyttet til antihvitvaskarbeid.

– Dels er det investeringer i nye it-systemer for å få flere automatiserte prosesser i fremtiden, og dels er det nyansettelser for å hindre hvitvasking, sier han.

I Norge har denne staben økt fra 78 til 130 personer i Norge på drøyt ett års tid. I konsernet er det mer enn 1900 ansatte som jobber for å hindre økonomisk kriminalitet – en seksdobling siden 2016.

Danske Bank-konsernet fikk et resultat før skatt på 13,8 milliarder kroner i fjor, omtrent som forventningene på forhånd. Det tilsvarer en egenkapitalavkastning på 9,6 prosent. Aksjekursen var svakt opp i København onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.