Danske Bank Norge har tatt ned både gruppevise og individuelle tapsavsetninger, hovedsakelig innen olje- og supplysektoren.

- Vi ser at det er gjort mange gode grep i næringen, sier landsjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank til TDN Direkt.

- Det er veldig sentrert innen olje og supply. Vi ser at det er gjort mange gode grep i sektoren. I tillegg har oljeprisen steget, og vi ser at det tas investeringsbeslutninger. Det er en gradvis bedring i oljesektoren som gjør at vi tar avsetningene ned, sier han.

Avsetningene til tap på utlån var 558 millioner kroner i 2018, fra 909 millioner kroner i 2017. I fjerde kvartal var avsetningene til tap 163 millioner kroner, mot 94 millioner kroner i tredje kvartal, 113 millioner i andre kvartal og 187 millioner i første kvartal.

Vokser

Danske Bank fikk en annualisert utlånsvekst både i personmarked og bedriftsmarkedet på 12 prosent i fjerde kvartal, sier landsjefen.

- Veksten er likt fordelt mellom privatmarkedet og bedriftsmarkedet. I privatmarkedet var Akademikeravtalen en viktig del av veksten, mens i bedriftsmarkedet var det små- og mellomstore bedrifter som sto for veksten, mens det var mindre vekst i store selskaper, sier Mellingsæter.

Han understreker at utviklingen lover bra for 2019. Reforhandlingen av Akademikeravtalen samt utvidelsen til å inkludere Tekna og deres 77.000 medlemmer, er gjeldende fra 1.januar 2019.

Mindre trading

Danske Bank Norge fikk et resultat før skatt i fjerde kvartal på 672 millioner kroner, mens netto renteinntekter i fjerde kvartal ble 1.356 kroner.

Resultatet fra tradingvirksomheten falt fra 584 millioner i 2017 til 64 millioner i 2018. I fjerde kvartal ble resultatet 15 millioner, mens resultatet ble 16, 45, og -12 millioner for henholdsvis tredje, andre og første kvartal 2018.

- Den kundegenererte tradinger har vært veldig god, mens egen trading har gått betydelig ned. Det skyldes spesielle markedsforhold. Vi må ha et lager av produkter, særlig rente og valutaprodukter, til kunder som ønsker dette. Det er dette som gjøre at det samlet går ned, sier Mellingsæter.

Banktoppen mener at markedene nå er litt mer positive, inkludert kredittmarkedene.

- Hvis vi får lukket noen av usikkerhetene, slik som brexit, handelskrig, og så videre, så vil markedene komme opp igjen, sier han.

Skandale-isolert

Hvitvaskingsskandalen i Danske Bank og deres filial i Estland har ført til at det ifølge en undersøkelse utført av Media Tenor kun er Lehman Brothers som har et dårligere rykte.

Mellingsæther sier saken imidlertid ikke har hatt særlig innvirkning på den norske virksomheten.

- Både i media og for kunder har dette vært et tema også i Norge. Vi har vært proaktivt ute hos kunder, og vært transparent og fortalt hva dette er. Kundene har skjønt at dette ikke representerer kulturen i Norge, sier Mellingsæther til TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Californias nye vintrend
Skal du bli kjent med druen valdiguié er dette vinen å forsøke.
02:15
Publisert: