Det danske Finanstilsynet annonserte i mai i år at de var ferdige med sine undersøkelser mot Danske Bank, etter en rekke avsløringer i danske medier om sannsynlig hvitvasking av store pengestrømmer gjennom Bankens estiske filial. En rekke pålegg ble ilagt – men ingen bøter.

Det høstet kritikk, blant annet fra varsleren som i 2013 advarte Danske Bank om hvitvaskingsfaren i Estland-filialen. Også i september kom det kritikk av Finanstilsynet etter at nye avsløringer i avisen Berlingske så ut til å ha forbigått Finanstilsynets undersøkelser.

Torsdag morgen, dagen etter fremleggelsen av Danske Banks egen granskningsrapport bestilt fra et advokatfirma, varsler Finanstilsynet at de gjenopptar undersøkelsene.

– Vi gjenåpner undersøkelsen av banken som vi i første omgang avsluttet i mai. Når det kommer nye opplysninger, vil vi alltid se på dem og se om det er noe ytterligere å gå etter. Vi har nå siden mai løpende fulgt saken, men vi intensiverer arbeidet nå, sa Finanstilsynets leder Jesper Berg til dansk TV 2 torsdag morgen.

Han er tydelig på at rapporten skal vurderes nøye, men at Finanstilsynet ikke kan stole på rapporten. Tilsynet vil gjøre egne, nye, undersøkelser:

– Vi må jo sette oss ned og sammenligne de opplysningene som Danske Bank har fått, med de opplysninger vi selv hadde tidligere, og se om det er kommet noe mer å undersøke. Vi kan bruke det materialet som er fremskaffet her, men vi kan jo ikke stole på bankens egne vurderinger.

I granskningsrapporten konkluderer advokatfirmaet Bruun og Hjejle, som gjennomførte granskningen etter bestilling fra Danske Bank, selv med at Danske Bank har villedet det danske Finanstilsynet gjentatte ganger.

Den første reaksjonen til Finanstilsynets leder Jesper Berg var svært kritisk onsdag.

– Som det fremgår av vår avgjørelse fra mai, har Finanstilsynet flere ganger fulgt opp de opplysningene som vi har mottatt om hvitvaskingsforebyggelse i den estiske filial fra de estiske myndigheter. Banken har i disse tilfellene gitt Finanstilsynet betryggende forklaringer, som etterpå har vist seg misvisende, sa Berg onsdag til Berlingske.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjorde tidligere finansminister Kristin Halvorsens jobb «enkel» da finanskrisen traff Norge
Ikke fordi statsminister Jens Stoltenberg var i Amazonas.
02:51
Publisert: