Danske Banks eksterne granskning av hvitvaskingskandalen ved filialen i Estland ble onsdag formiddag lagt frem på en pressekonferanse i København. Granskningen, som ble utført advokatfirmaet Bruun & Hjejle, resulterte i en rapport som blant annet kom frem til at toppsjef Thomas Borgen og bankens styre ikke brøt sine juridiske forpliktelser i saken.

Borgen trakk seg like før pressekonferansen fra stillingen som toppsjef.

Men han kan ikke puste lettet ut helt ennå. Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som er sjef for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), sier til den danske avisen Børsen at de ikke vil basere sine undersøkelser på opplysningene i rapporten.

– Vi har innledet en strafferettslig etterforskning av denne saken. Det har lenge vært klart at dette er en særdeles alvorlig sak, sier Jakobsen.

– Så det er ikke sånn at det som står i Danske Banks rapport nå blir lagt til grunn av myndighetene. Vi undersøker det 100 prosent uavhengig og selvstendig, legger han til.

«Vi har et bredere grunnlag»

Det gjelder også vurderingen av styret og konsernledelsens eventuelle strafferettslige ansvar, skriver Børsen.

– Vi har et bredere grunnlag å vurdere det på enn et advokatfirma, så det er ikke sånn at vi legger konklusjonene i rapporten til grunn, forklarer statsadvokaten.

SØIK har startet en felles etterforskning med estiske myndigheter, der det utveksles opplysninger.

– Saker som det her forutsetter et meget tett internasjonalt samarbeid, sier statsadvokat Morten Niels Jakobsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.