Det er ikke mer enn knappe to år siden David Baum og Jarle Holm dro i gang crowdfundingselskapet Monner. Den gang kjøpte Sparebank 1 SR-Bank 42 prosent av aksjene i selskapet. Nå to år etter selger de to gründere alle aksjene sine til banken. De to får over 30 millioner kroner hver for gründerselskapet.

– Jeg føler ikke at jeg har solgt noe som helst. Dette gir oss nye muligheter, sier Holm.

– Dere får over 30 millioner kroner hver?

– Det er klart at det tar bort stress som gjør at du kan ta mer risiko og satse videre, sier han.

Vil ha 10.000 nye gründere

I første omgang var Monner et crowdfundingselskap som skulle være bindeleddet mellom små gründerbedrifter og långivere. Monner skulle tjene på å være mellommann. To år etter har selskapet formidlet 100 millioner kroner i lån fordelt på 70 lån. Bare småpenger sett i normal banksammenheng. Sparebank 1 SR-Bank har samlede utlån på rundt 205 milliarder kroner. Men nå skal lille Monner bli bankens plattform for en ny nasjonal satsing mot gründere.

– Vi ønsker å bruke dette som vår digitale plattform mot gründere på lik linje med at vi har bygget opp en innovasjonshub her i Stavanger, der det i løpet av de siste årene er skapt 100 selskaper, sier Tore Medhus, sjef for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 SR-Bank.

Gjennom satsingen skal Monner tilby gründere og mindre vekstselskaper veiledning, analyseverktøy og finansielle produkter og tjenester.

– Vi tenker at dette skal gi oss masse nye kunder som er i oppstartsfasen. Målet er 10.000 nye kunder innen fem år, sier Medhus.

– Hvorfor ikke i banken, men gjennom Monner?

– For det første at det ofte ikke er kapital men verktøy for å etablere en bedrift som gründere har behov. Særlig er det tilfellet for nye teknologiselskaper som er kunnskapsbedrifter uten et stort kapitalbehov. I neste omgang vil vi som bank komme inn, sier Medhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.