Høsten og vinteren 2017 red Kongsberg-mannen David Sønstebø høyt på kryptobølgen. Krypto-gründeren som i dag er 30 år var en av fire grunnleggere av kryptovalutaen Iota.

I begynnelsen av desember 2017 var Iota verdsatt til hele 127 milliarder kroner, og i et intervju med DN svarte Sønstebø på hvor mange Iota-mynter han selv satt på.

– Det eneste jeg kan si er at ingen av grunnleggerne eier mer enn 0,8 prosent, sa Sønstebø.

Han er den opprinnelige grunnleggeren, som fikk med seg et internasjonalt team med Sergej Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergej Popov da han i 2015 satte i gang prosjektet som skulle utvikle seg til Iota.

– Når man tenker rent pengemessig hadde det vært deilig å eie ti prosent, men det ville ikke fungert, la Sønstebø til.

Men selv med en eierandel på 0,8 prosent kan Iota-verdiene til Sønstebø før jul 2017 ha vært verdt rundt én milliard kroner.

Synes først i 2018

På sensommeren i fjor spurte DN Sønstebø om hvorfor ikke kryptoverdiene syntes i hans ligningstall for 2017 og fikk dette svaret:

– Når det gjelder min egen ligningsverdi med hensyn til kryptoavkastning så vil det først reflekteres i 2018 da jeg har reinvestert all avkastning i utvikling frem til 2017. Som grunnlegger av Iota så eier jeg naturligvis en signifikant mengde, men siden vi som grunnleggere ikke satt av noen iota til oss selv, så måtte vi kjøpe på samme prinsipp som resten av deltagerne. Eierskapsoverføringen til grunnleggerne ble ikke fullført før alle andre hadde mottatt sine mynter, ergo så er det først i 2018 at jeg har hatt tilgang til mine iotas, skrev Sønstebø til DN.

DN kom søndag formiddag ikke i kontakt med Sønstebø for ytterligere kommentar.

Har falt 95 prosent

Ligningstallene for 2018 er ennå ikke klare, men i et ferskt regnskap fra Sønstebøs investeringsselskap Iota as er det ingen spor etter millionverdiene.

I fjor hadde selskapet null i inntekter og null i eiendeler. De eneste verdiene i selskapet er tilsynelatende kun innskutt egenkapital på snaut 60.000 kroner.

Før jul i 2017 var en digital iota-mynt verdt over fem dollar per stykk, men kryptofeberen la seg fort og boblen brast. Idag er iota kun verdt rundt 0,28 dollar per stykk, et kursfall på over 95 prosent.

Dermed er også den potensielle verdien av Sønstebøs Iota-investering tilsvarende barbert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.