Tirsdag ettermiddag annonserte den europeiske sentralbanken ECB at de iverksetter nye krisetiltak i møte med koronavirusets lammelse av økonomien. Blant annet vil sentralbanken midlertidig øke risikotoleransen i eurosystemet - EUs sentralbank og sentralbankene i euro-området - for å tillate mer kreditt inn i økonomien.

Sentralbanken vil også igjen akseptere greske statsobligasjoner som gjeldsinstrumenter i eurosystemet, og skriver at det vurderer å innføre flere tiltak for å sørge for at banker har tilgang til kreditt til tross for nedgradinger hos ratingbyråene.

ECB vil også redusere bruken av «haircuts» med 20 prosent.

Når sentralbanker låner penger til kommersielle banker, mottar den en forsikring på lånet i form av en sikkerhet.

Sentralbanker legger ofte på en «hårklipp» på verdien på denne sikkerheten, som en ekstra sikkerhet dersom den som låner ikke klarer å betale lånet tilbake. Den europeiske sentralbanken vil, for å støtte bankene som er motpart for lån, nå redusere verdien på «hårklippene» - slik at motparter kan ta opp større lån på den samme sikkerheten.

Dette vil i praksis myke opp reglene og gjøre det lettere for banker å få tilgang til lån fra den europeiske sentralbanken. Tiltakene vil være midlertidige og vare så lenge koronakrisen pågår. Mot slutten av 2020 vil det bli vurdert om tiltakene skal fortsette eller ikke.

De nye tiltakene kommer etter flere hjelpepakker. Den siste kom 19. mars og var på 750 milliarder euro. Målet var å stabilisere markedene som har vært svært urolige etter koronavirusets utbrudd i Europa.

Nesten 700.000 europeere har fått påvist koronasmitte og 52.624 personer har mistet livet, ifølge Statista. De høyeste dødstallene har Italia med 16.525 dødsfall. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.