Det skapte bølger onsdag morgen da den europeiske sentralbanken (ECB) varslet at den skulle avholde et ekstraordinært møte for å diskutere uroen i markedet for statsobligasjoner.

Litt utpå ettermiddagen kommer det frem i en melding fra banken at styret, som er ledet av sentralbanksjef Christine Lagarde, vil jobbe for å fremskynde et nytt instrument som skal unngå at det blir for store forskjeller mellom rentene på statsobligasjonene i de forskjellige landene.

– Styret har bestemt å gi fullmakt til de relevante Eurosystem-komiteene, sammen med ECB-tjenestene, for å akselerere fullføringen av utformingen av et nytt instrument mot fragmentering, skriver banken i en pressemelding.

– Det som er i ferd med å skje, er at renten i Europa stiger. Samtidig er inflasjonen høy og usikkerheten stor. Da øker også renteforskjellen på statsgjelden i de ulike landene i Europa, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

Han forklarer at ECB sier at endringene de i dag annonserer vil gi dem mer fleksibilitet til å støtte de svakeste landene.

– De sier dermed at de klar over risikoen med økende låneforskjeller, og de kommer til å sette inn tiltak. Men dette er såpass vagt at de må komme med mer informasjon etter hvert.

Høyere renteforskjeller

Bakgrunnen for hastemøtet var fallet i verdien på flere europeiske statsobligasjoner etter at ECB varslet kommende renteøkninger forrige uke. I praksis betyr det høyere rente på disse obligasjonene. Blant annet har renten på tiårige italienske statsobligasjoner steget til over fire prosent for den første gangen siden 2014.

Men også differansen ned til renten på tilsvarende tyske papirer er den største siden da, noe som skaper ekstra hodebry for ECB, som nå står overfor de første rentehevingene på årevis for å få bukt med sterk prisøkningen.

– Pandemien har etterlatt vedvarende sårbarhet i eurosone-økonomien, som bidrar til en ujevn spredning av normaliseringen av pengepolitikken på tvers av jurisdiksjoner, skriver ECB i meldingen.

Johansen mener ECB prøver å roe ned markedet ved å si at de vet at problemet er der. Detaljene i hva de faktisk skal gjøre er derimot ikke kjent ennå.

– Nå vil de se an hvordan markedet reagerer på nyheten, før de kommer med mer, sier Johansen.

– Veldig åpne for å gjøre noe

Renteforskjellen mellom tyske og italienske tiårige statsobligasjoner er en flittig brukt indikator på risikopremiene i det europeiske statsobligasjonsmarkedet. Italienske statsrenter er ansett som høyere risiko enn tyske papirer, som ofte blir omtalt som en «trygg havn» i Europa.

– De fleste av oss er veldig åpen for å gjøre noe, dersom det viser seg å være et markedsproblem, sier Belgias sentralbanksjef Pierre Wunsch til Bloomberg onsdag.

Euroen styrket seg etter nyheten om ECB-møtet onsdag, skriver Reuters.

Fleksible støttekjøp

Underveis kom lekkasjer i pressen og Bloomberg meldte også at styret diskuterte å innføre en mer fleksibel reinvesteringsordning for statsobligasjonene sentralbanken sitter på, etter flere år med støttekjøp i det europeiske rentemarkedet.

Dette bekrefter banken i ettertid.

På rentemøtet i forrige uke signalisert sentralbanken at den innen 1. juli vil fase ut ny verdipapirkjøp, og kun reinvestere penger som kommer til forfall, eller renteutbetalinger fra obligasjonene.

Den nye ordningen gir muligheten for å være mer fleksibel på hvilke lands statsobligasjoner man reinvesterer i, for å støtte opp om obligasjonsmarkeder i land der renten har steget kraftig de siste dagene.

Utfordrende bakteppe

Som for sin amerikanske motpart, er utfordringen til ECB galopperende prisøkning. Den Frankfurt-baserte sentralbanken har i likhet med Federal Reserve holdt renten på ekstremt lave nivåer de siste årene.

– Det faktum at euroen stiger, kan indikere at investorene håper på mer detaljer om en potensiell intervensjon for å stabilisere det europeiske obligasjonsmarkedet, sier Credit Agricole-strateg Valentin Marinov til Bloomberg onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.