Årsregnskapet fra Det kongelige hoff for 2017 viser et underskudd på 9.879.056 kroner – mot nesten fem millioner kroner året før. Ikke siden 2007 har hoffet levert dårligere regnskapstall, da endte underskuddet på over 10,5 millioner kroner.

Bakgrunnen for fjorårets underskudd var markeringene av kongeparets 80-årsdager, som beløp seg til 3,1 millioner kroner, og 6,7 millioner kroner i investeringer for å sikre de kongelige eiendommene. NRK har tidligere skrevet at disse arbeidene kan få en prislapp på opp mot 592 millioner kroner frem til 2020.

Sparte penger til bursdagsfeiring

– Prosjektet har gått over flere år, og skal bedre fysisk sikkerhet på de kongelige eiendommene. Det er blitt spart penger til dette tidligere. Det samme ble gjort da kongeparet feiret 25-årsjubileum og 80-årsdagene i fjor, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Både utgiftene til 80-årsdagene og sikkerhetsprosjektet er dekket av tidligere avsetninger. Overskuddet for Åpent slott, kongehusets omvisning på slottet for publikum om sommeren, ble 2,3 millioner kroner og er tillagt egenkapitalen.

– Utgangspunktet er at disse pengene skal pløyes tilbake i Åpent Slott og nye utstillinger for å styrke denne virksomheten, sier Gjeruldsen.

Renhold og antikke møbler

Utover regnskapet for Den kongelige civilliste, som er Stortingets bevilgninger til drift og investeringer ved Det kongelige hoff, og oversikten over hoffets aktiviteter, viser også årsberetningen til Det kongelige hoff en rekke detaljer om hvordan Det kongelige hoffs 150 medarbeidere bistår kongefamilien i det daglige.

TV 2 overrasket over kulturministerens nye signaler dn+

Blant annet ble 5400 gjester servert, 658 offisielle arrangementer organisert og 30.000 løk plantet i Slottsparken bare i 2017. Husøkonomiseksjonen drev også renhold av 2500 antikke møbler og 1700 dekorgjenstander fra De kongelige samlinger, som blant annet inneholder franske taffelur og kongelig servise fra 1815.

– Man må holde et hjem ved like, ellers forfaller det. Alle som har hus vet det, sier Gjeruldsen.

Lønnskostnadene for de ansatte økte til nesten 104 millioner kroner i fjor – opp tre millioner sammenlignet med 2016. Hoffsjef Gry Mølleskog tjente mest, og hadde en godtgjørelse på 1,6 millioner kroner, hvor 165.000 kroner ble innberettet som fri bolig.(Vilkår)

– Så lenge jeg kan greie å bo her, skal jeg ikke selge
Berit Hallan takket nei til 40 millioner kroner for barndomshjemmet på Røa i Oslo. Hun vil heller bli boende med hunden Maimiti.
01:59
Publisert: