Tysk politi gjennomførte tirsdag en razzia hos Tysklands største bank, Deutsche Bank og deres kapitalforvaltnings-datterselskap DWS, ved hovedkontorene til de to selskapene i Frankfurt.

Aksjonen kom som følge av anklager om grønnvasking mot kapitalforvalteren.

– Vi har hele veien samarbeidet fullt og helt med relevante regulatoriske myndigheter og vil fortsette med det, uttalte en talsperson for DWS.

Ifølge den tyske avisen Handelsblatt var rundt 50 personer fra blant annet finanstilsynsorganet Bafin og Federal Criminal Police involvert i razziaen, skrev avisen, som viser til uttalelse fra en talsperson for statsadvokaten i Frankfurt.

I en pressemelding som ble publisert natt til onsdag skriver Deutsche Bank at DWS-sjef Asoka Wöhrmann er ferdig i sin stilling.

Sjefsavgangen kom altså kun timer etter razziaen. I pressemeldingen skriver storbanken at Wöhrmann har levert inn sin oppsigelse etter enighet med selskapet.

Stefan Hoops tar over som sjef for DWS 10. juni.

Tidligere sjef anklagde

DWS har vært under etterforskning etter at den tidligere bærekraft-sjefen Desiree Fixler gikk offentlig ut med anklager om grønnvasking i august i fjor. Varselet førte igjen til etterforskninger i både Tyskland og USA.

Fixler mente at DWS' «ESG-integrerte» fond var navngitt misvisende fordi ESG-merkelappen ikke levde opp til «betydningsfulle investeringsbeslutninger» av de relevante forvalterne.

ESG står for engelsk på «environmental, social and governance» og kan enkelt oversettes til «miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold» på norsk. Begrepet omhandler selskapers tilnærming til bærekraft.

Ifølge Bloomberg har DWS sluttet å bruke denne merkelappen på sine fond.

Overfor Handelsblatt har en talsperson for DWS bekreftet razziaen og at etterforskningen har pågått det siste halve året. Kapitalforvalteren avviser Fixlers anklager om misvisende ESG-merkelapper.

Aktivister protesterte ved å sette opp skitne vaskemaskiner utenfor Deutsche Banks hovedkontor i Frankfurt da banken avholdt sin generalforsamling tidligere i år.
Aktivister protesterte ved å sette opp skitne vaskemaskiner utenfor Deutsche Banks hovedkontor i Frankfurt da banken avholdt sin generalforsamling tidligere i år. (Foto: Heiko Becker/Reuters/NTB)

Razziaen kommer kun en måned etter at Deutsche Banks hovedkontor ble gjennomsøkt etter mistanke om at storbanken hadde vært for sent ute med å melde fra om potensiell hvitvasking.

DWS er børsnotert i Frankfurt og har Deutsche Bank som største eier. Sistnevnte har ikke kommentert razziaen tirsdag, skriver både Bloomberg og Handelsblatt.

Fikk sparken

DWS-sjef Asoka Wöhrmann ga Fixler sparken i mars i fjor, og sistnevnte gikk altså ut med grønnvaskingsanklagene kun måneder etterpå.

Ifølge Bloomberg skrev Wöhrmann i et notat til ansatte at hennes avdeling ikke hadde vist nok fremskritt. Fixler gikk til sak for urettmessig oppsigelse, men tapte i retten i januar i år.

Razziaen kom også samtidig som at Deutsche Bank holder på med en intern undersøkelse rundt Wöhrmanns bruk av en privat e-postkonto da DWS-sjefen forhandlet om et oppkjøp for banken for et par år siden.

Bafin har i tillegg startet sin egen undersøkelse av Deutsche Bank og bankens praksis rundt bruk av privat kommunikasjon. Også i USA er det blitt startet lignende etterforskninger, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.