Den tyske storbanken Deutsche Bank, der tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad ble foreslått som nytt styremedlem fredag, sparker flere sentrale personer ved sitt New York-kontor.

Det skjer etter at banken oppdaget at de aktuelle personene har utgiftsført en regning fra en strippeklubb som en helt vanlig forretningsutgift, ifølge Bloomberg.

De fire som måtte ta konsekvensene av handlingen er sjef for kapitalmarkedene i Nord- og Sør-Amerika, Ben Darsney, direktørene Ravi Raghunathan og Brandon Sun, samt associate Daniel Gaona.

– Deutsche Bank undersøker påstander om mulig uredelighet på en grundig, omfattende og upartisk måte. Vi tolererer ikke brudd på retningslinjene våre, og iverksetter utbedrende tiltak etter behov basert på omstendighetenes alvorlighetsgrad, sa en talsperson for banken i en uttalelse via epost.

Svarer ikke

Deutsche Bank nektet å kommentere omstendighetene i saken nærmere, og heller ikke de fire involverte har svart på medieforespørsler om kommentarer.

Deutsche Banks toppsjef Christian Sewing jobber med å forbedre bankens kontrollrutiner etter en rekke uheldige episoder. Blant annet brøt banken nylig en utsatt påtaleavtale med det amerikanske justisdepartementet, etter å ha vært treg med å rapportere påstander fra en varsler.

Da justisdepartementet fant banken skyldig i å ha brutt avtalen, ble partene enige om å forlenge det eksisterende tilsynet til februar 2023. Banken er blitt nødt til å investere ekstra midler i å forbedre kontrollrutinene sine etter kritikk fra tilsynsmyndighetene om å gjøre for lite.

Deutsche Bank ble grunnlagt i 1870 og har hovedkvarter i den tyske finansbyen Frankfurt. Selskapet har rundt 83.000 ansatte globalt, og har en markedsverdi på rundt 24 milliarder euro. Det tilsvarer snaue 230 milliarder norske kroner.

Ikke første gang

Finansbransjen har i en årrekke slitt med et rykte som mannsdominert og preget av «guttekultur», også i Norge.

I kjølvannet av Metoo skrev DN en større sak der mellom 20 og 30 kvinner fortalte om seksuell trakassering og andre ubehagelige opplevelser på jobb.

I februar i år ble det mye oppmerksomhet rundt en rettssak i Sveits, der tidligere toppsjef i bankgruppen Raiffeisen, Pierin Vincenz, sto anklaget for å ha brukt rundt fem millioner norske kroner av bankens midler på blant annet strippeklubb, kabaretteater, dyre dater via sjekkeappen Tinder, samt feriereiser med familien.

Selv forsvarte han utgiftene med at de var nødvendige for å kunne utføre en av sine viktige arbeidsoppgaver – å bygge relasjoner med interessante forretningsforbindelser.

Yngve Slyngstad uttalte for øvrig følgende i pressemeldingen som gikk ut i forbindelse med hans styrenominasjon:

– Jeg setter stor pris på nominasjonen. Deutsche Bank spiller en nøkkelrolle i utviklingen av den europeiske finansindustrien, og kommer til å spille en viktig rolle i finansieringen av omstillingen til en bærekraftig og karbonnøytral økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.