Varer diamanter evig? Og i så fall hvordan vil diamanter verdsettes inn i evigheten? Spørsmålene er igjen aktuelle etter at Lucara Diamond har solgt rådiamanten «The Constellation» på 813 karat for 63,1 millioner dollar, tilsvarende 520 millioner kroner.

Salget har igjen skapt diamantfeber på børsen i Stockholm, der Lucara er notert. Store på eiersiden i selskapet er den svenske Lundin-familien, kjent i Norge for sentrale posisjoner innen oljesektoren gjennom Lundin Petroleum.

– Det er den høyeste prisen som er betalt for en rådiamant. Det slår alle rekorder, uttalte Lucara-sjef William Lamb i en pressemelding.

Rolls and diamonds

I Bredgade 4, i den mer luksuriøse delen av København, følger Ulrik Hartmann utviklingen fra sin diamantforretning Hartmann´s. Etter 25 år i bransjen er Hartmann en av Skandinavias fremste eksperter på diamanter.

The Blue Moon: 12,03 karat. Solgt på en auksjon i Genève ifjor for drøyt 48 millioner dollar. Joseph Lau, en av verdens rikeste, skal ha kjøpt diamanten til sin lille datter. Foto: Martial Trezzini/AP/NTB Scanpix
The Blue Moon: 12,03 karat. Solgt på en auksjon i Genève ifjor for drøyt 48 millioner dollar. Joseph Lau, en av verdens rikeste, skal ha kjøpt diamanten til sin lille datter. Foto: Martial Trezzini/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
– Det har aldri vært flere milliardærer i verden. Når man har sin Rolls-Royce og dyre ferieboliger, så trenger man jo også en diamant, sier Hartmann til Dagens Næringsliv.

Hartmann beskriver de siste rekordprisene som «astronomiske», men understreker samtidig at markedet for diamanter som er spesielt store eller har en spesiell farge lever litt sitt eget liv. De mest sjeldne diamantene holder seg godt, selv etter at prisene i markedet for mer vanlig diamanter falt rundt 18 prosent ifjor.

The Graff Pink: 24,78 karat. Også eiet av London-baserte Laurence Graff, som kjøpte den i 2010 for 46 millioner dollar. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/NTB Scanpix
The Graff Pink: 24,78 karat. Også eiet av London-baserte Laurence Graff, som kjøpte den i 2010 for 46 millioner dollar. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
– De mer alminnelige diamantene har ikke samme prisutvikling som de store. De mer spektakulære diamantene holder seg, sier Hartmann, som også beskriver de mest eksklusive diamantene som «conversation pieces».

– Med disse har de mest velstående noe å prate om. De har noe ikke alle andre har.

Ifølge Hartmann har samtidig jakten på de største diamantene blitt lettere, i takt med at teknologien i gruvedriften er blitt bedre og skannere finner de største steinene før de havner i den såkalte «crusheren».

Langsiktighet

Prisene for mer vanlige diamanter generelt har vært opp og ned som en berg-og-dal-bane de siste årene. Etter finanskrisen i 2008 hentet prisene seg raskt inn igjen og nådde en topp i 2011. Så fulgte altså en ny periode med til dels kraftig fall, ikke minst på bekymring for økonomisk nedtur og lavere etterspørsel i Kina, før prisene har stabilisert seg noe den siste tiden.

Et marked preget av høy volatilitet og begrenset omsettelighet gjør mange råvareanalytikere lunkne til diamanter generelt som plassering. I usikre tider når aksjemarkedet er turbulent trekkes gjerne gull frem som en «sikker havn», men ikke vanlige diamanter. En runde til analyseavdelinger i storbanker som Saxo Bank og SEB avslører også at de ikke følger dette markedet.

«Vi har dessverre hverken spekulanter eller industrielle kunder som dealer aktivt i diamanter. Således er ikke dette et marked vi følger», skriver for eksempel Bjarne Schieldrop i SEB i en epost.

The Wittelsbach-Graff: 31,06 karat. Solgt på auksjon i Storbritannia i 2008 for 24,3 millioner dollar, til diamanthandleren Laurence Graff. Foto: Alastair Grant/AP/NTB Scanpix
The Wittelsbach-Graff: 31,06 karat. Solgt på auksjon i Storbritannia i 2008 for 24,3 millioner dollar, til diamanthandleren Laurence Graff. Foto: Alastair Grant/AP/NTB Scanpix (Foto: AP)
Ulrik Hartmann på sin side mener diamanter er et bra investeringsalternativ, men legger samtidig til at dette handler om et marked der investorer må være tålmodige.

– Når jeg sier det er en god investering så handler det om langsiktighet. Hvis du skal kjøpe en diamant i dag og tro du kan tjene penger på den innen tre år, så skal du være dyktig.

Les på DN Gründer: Hun skal stanse diamantsvindel

Ned i dybden

Globalt produseres rundt 26 tonn diamanter i året. Selv om bransjeledere som Alrosa og De Beers sitter med større lagre enn på lenge fortsetter jakten på diamanter for fullt.

I bushen i Sør-Afrika, ikke langt fra grensene til Zimbabwe og Botswana, har for eksempel De Beers brukt enorme summer og et kvart århundre år på å grave et 450 meter dypt og én kilometer bredt hull i form av en åpen gruve. Nå bruker gruvegiganten ytterligere et par milliarder dollar på å grave en slags tunnel under hullet, på jakt etter diamanter opptil én kilometer ned i bakken.

The Hope Diamond: 45,52 karat. Tidligere eid av blant andre Marie Antoinette. Finnes nå i et museum i Washington, D.C. Antatt pris: 350 millioner dollar. Foto: Dane Penland/AP/NTB Scanpix
The Hope Diamond: 45,52 karat. Tidligere eid av blant andre Marie Antoinette. Finnes nå i et museum i Washington, D.C. Antatt pris: 350 millioner dollar. Foto: Dane Penland/AP/NTB Scanpix (Foto: AP)
– Vi er i veldig utfordrende tider, sa De Beer-sjef Ludwig Von Maltitz nylig til nyhetsbyrået AFP.

– På verdensbasis er de mer enkle diamantforekomstene funnet, men med mulighetene her håper vi at vi har noe som kan strekkes godt inn i fremtiden, sier han.

Fargede diamanter

Neste høydepunkt i diamantbransjen er nå salget av «Lesedi la Rona», en rådiamant på hele 1.109 karat – nesten dobbelt så stor som en fyrstikkeske. Den skal etter planen under hammeren hos auksjonshuset Sotheby´s neste måned. Antatt pris: Rundt 70 millioner dollar.

The Cullinan Diamond: Rådiamanten var på gigantiske 3.106 karat, før den ble delt opp i 105 deler. Den største delen, «Great Star of Africa» er på drøye 530 karat og er den største slipte og hvite diamanten i verden. Inngår i de britiske kronjuvelene. Anslag på pris varierer, men antas ligge over 400 millioner dollar. Foto:
The Cullinan Diamond: Rådiamanten var på gigantiske 3.106 karat, før den ble delt opp i 105 deler. Den største delen, «Great Star of Africa» er på drøye 530 karat og er den største slipte og hvite diamanten i verden. Inngår i de britiske kronjuvelene. Anslag på pris varierer, men antas ligge over 400 millioner dollar. Foto: (Foto: Getty Images)
I likhet med «The Constellation» ble «Lesedi la Rona» ifjor hentet opp av Lucara Diamond fra Karowe-gruven i Botswana. Det er den største diamanten funnet siden «Cullinan» i 1905, som senere ble slipt og delt. Den største biten fikk etter sliping og behandling senere navnet «Great Star of Africa» og inngår i Storbritannias kronjuveler. I København gleder Hartmann seg mest til byens verdenspremiere i juni på diamantshowet «The 2016 Argyle Pink Diamonds Tender». Et høydepunkt blir visningen av «The Argyle Violet», beskrevet som «impossible rare». Fargede diamanter er en helt spesiell interesse for Hartmann. Og en ikke helt billig hobby for dem som samler på dem. Så sent som ifjor ble den behandlede diamanten «Blue moon» solgt for knapt 50 millioner dollar.

– Det jeg ser er at fargede diamanter oppnår rekordpriser, sier Hartmann.

Les hele avisen.

Les også:

Valuta reddet netthandelen  

Graviditet kan gi «karriereboost»

Fight Club jr. magasinetPlus  (DN+)

Hør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Har du fått med deg denne?

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.