Det kriserammede kinesiske eiendomsselskapet Evergrande fikk en hel finansverden til å skjelve mandag, og sendte børser i USA, Kina og Europa markant ned. Den kinesiske giganten har mer enn 300 milliarder dollar i gjeld, og stirrer mislighold i hvitøyet samtidig som kreditorer er på jakt etter tilbakebetaling.

Tirsdag morgen skriver den britiske avisen Financial Times at flere milliarder dollar som selskapet fikk inn gjennom salg av spareprodukter, ble brukt til å «dekke finansieringsbehov» og til å betale tilbake andre investorer i spareprogrammet.

Samtidig som selskapet, som er verdens mest forgjeldede, nå står i fare for å havne i mislighold av låneforpliktelser har investorene i spareprogrammet stilt seg opp i kø utenfor Evergrandes hovedkontor i storbyen Shenzen i håp om å få tilbake pengene de har investert.

En sentral del av innsalget til småsparerne var «trygg og stabil avkastning, garantert for av Evergrande», skriver Financial Times.

80.000 medlemmer

Evergrande-krisen utløste bratte fall på verdens børser på mandag, og det var nervøs stemning ved de øvrige asiatiske børsene som hadde første handelsdag for uken tirsdag morgen norsk tid.

Evergrandes aksjekurs falt med nesten syv prosent da handelen startet ved Hongkong-børsen til 2,13 Hongkong-dollar. Ifølge Financial Times gikk Evergrande bredt ut med markedsføringen av spareproduktene, og skal ha forsøkt å finne nye investorer blant andelseierne i leilighetskompleksene det eier. Underleverandører av Evergrande skal også ha fått betalt i form av andeler i spareprogrammet i stedet for et vanlig oppgjør i kontanter.

Ifølge topper i Evergrande har 80.000 investorer spyttet penger inn i programmet, og disse investorene har nå et samlet, utestående beløp på 6,2 milliarder dollar.

I forrige uke gikk selskapet selv ut og sa at Ding Yumei, konen til grunnlegger Hui Ka Yan, hadde kjøpt Evergrande-spareprodukter for tre millioner dollar som en støtteerklæring til selskapet.

Pengene som investorene spyttet inn i spareprogrammet har i tidligere år blitt brukt til å betale underleverandører, men dette skal ikke lenger være tilfelle. I dokumenter som FT har fått tilgang til går det frem at pengestrømmen fra investorene i stedet ble sendt til små bedrifter i Hubei-provinsen og i kystbyen Qingdao. Mange av disse skal nylig ha byttet ledelse.

Evergrande har ikke besvart Financial Times' henvendelser i forbindelse med saken.

Skallselskap

En ikke-navngitt toppsjef i Evergrandes kapitalforvaltningsavdeling beskriver hele programmet som et skallselskap, og blir av en annen rådgiver beskrevet som «leverandørfinansiering».

«Pengene som kom fra spareprogrammet har blitt brukt til å dekke ulike finansieringsbehov som morselskapet har stått overfor. Det er ingen grunn til å undersøke grundig hvor pengene faktisk forsvant», er Evergrande-toppen sitert på.

Han innrømmer videre at noen av midlene ble brukt til å tilbakebetale andre investorer i spareprogrammet, men etter hvert som salget av disse produktene stupte ble det vanskelig å fortsette med forretningsmodellen.

«Mange kan bli arrestert for svindel hvis investorene ikke får tilbake pengene sine. Våre produkter var ikke for alle. Men salgsfolkene tok ikke dette med i beregningen når de introduserte folk for programmet, og de gikk etter hvem som helst for å nå sine egne salgsmål», sier Evergrande-toppen til FT.

Det kriserammede selskapet uttalte tidligere denne uken at seks personer i toppledelsen står overfor «alvorlige konsekvenser» etter å ha løst inn spareproduktene tidlig, samtidig som småsparerne hadde fått beskjed om at de ikke ville få tilbakebetalt pengene i tide.

Selskapet har tilbudt småsparerne utsatt tilbakebetaling, innløsing i bytte mot fremtidige leiligheter, parkeringsplasser eller sletting av utestående gjeld for tidligere eiendomskjøp i stedet for kontanter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.