Charlie Munger er blant verdens mest kjente investorer, der han sammen med Warren Buffett styrer et av verdens største investeringsselskaper Birkshire Hathaway.

Med sine 97 år (Buffett er bare 91) har Munger vært med på nesten alle de store opp- og nedturer på børsene.

Munger er still going strong, og fredag talte han på en konferanse i Sydney, der han advarte om stoda i markedene.

Ifølge investorlegenden er aksjemarkedet nå «vilt overvurdert».

– Jeg anser denne epoken som enda galere enn dotcom-tiden, sa Munger, ifølge The Australian Financial Review og CNBC.

I 1999 og 2000 var den såkalte dotcom-boblen på sitt største i de globale markedene, etter flere år med heftig prising av teknologiaksjer. Boblen brast etter hvert på spektakulært vis, og førte til en rekke konkurser i høyprofilerte teknologiaksjer. Den gangen falt de brede aksjemarkedene med over 50 prosent på kort tid.

Munger er nummer to i investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som er kontrollert av Warren Buffett. Buffett har beskrevet Munger som sin nærmeste partner og høyre hånd.

S&P 500-indeksen har mer enn doblet seg siden pandemiene i mars i fjor, mens bitcoin er opp mer enn 1000 prosent. Lørdag faller riktig nok kryptovalutaen.

Investorer har satset nesten 900 milliarder dollar i aksjefond under pandemien i 2021, mer enn den samlede summen fra de siste 19 årene, ifølge data fra Bank of America Corp. og EPFR Global.

Det har vært med på å ta verdsettelsen av det amerikanske aksjemarkedet høyere, og den er nå over det den var før koronapandemien. Den seneste tiden har imidlertid investorene begynt å bli nervøse, skriver Bloomberg.

Økende inflasjon tvinger sentralbanker til å stramme inn pengepolitikken, som har vært svært raus i en årrekke.

Stenger kranen

Gjennom i praksis å ha nullrenter på lån – altså gratis penger – samtidig som sentralbanker i USA, Europa og andre steder har støttekjøpt obligasjonslån og andre verdipapirer, har sentralbankene bidratt til svært investorvennlige tider – og en kraftig oppgang på nærmest hele verdens børser. Når dette nå rulles tilbake, slik sentralbanken Fed i USA nylig indikerte at den vil begynne med, vil det bremse og etter hvert fjerne mye av medvinden og pengestrømmene som har løftet markedet.

Munger kom også inn på Kinas globale relasjoner, og oppfordret Australia til å spille en rolle i å bygge bro over forskjellene mellom den asiatiske nasjonen og USA.

– Jeg tror Australia med sitt dype engasjement i Kina kan være i en konstruktiv posisjon, Australia kan oppmuntre USA og Kina til å være mer fornuftige, sa han.

Munger gikk på talerstolen samtidig som Berkshire Hathaway rapporterte at det har 149 milliarder dollar i kontanter i tredje kvartal. Nå lurer mange på hva de pengene skal brukes på.

Buffett og Munger er kjent for sine show på den årlige generalforsamlingen, og skriver begge brev til aksjonærene der de tegner og forteller om nærmest alt de tenker, naturligvis spesielt om aksjer og markedene. De er kjent for å være svært langsiktige når de kjøper, og er opptatt av å finne gode verdi-selskaper, som har en forretningsmodell Buffett og Munger forstår.

– Jeg tror de tok den riktige avgjørelsen med utestenge krypto. I mitt land har den engelsktalende sivilisasjonen tatt feil avgjørelse, jeg orker bare ikke å delta i disse vanvittige svingningene, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.