Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,7 prosent fra start.

Klokken 13.15 er indeksen opp 0,82 prosent.

Det norske teknologi- og e-læring-selskapet Kahoot vokser videre og økte omsetningen 160 prosent i tredje kvartal, mot samme kvartal i fjor. Selskapet har en omsetning på 201 millioner, mot 76 millioner kroner i samme periode i fjor. Like etter børsåpning var aksjen opp 9,3 prosent.

Kahoot steg 11,34 prosent utover formiddagen, og er dagens nest mest omsatte aksje.

Lavpriskjeden Europris har de siste 18 månedene gjort det til vane å levere salgsrekorder og sterke resultater. Torsdag la det frem tall for tredje kvartal, som viser rekordresultater. Selskapet hadde et resultat før skatt på 262 millioner kroner av en omsetning på 1,9 milliarder kroner. Europris var opp 1,03 prosent like etter børsåpning.

Selv om Europris melder at den så langt ikke er blitt påvirket av den globale forsyningskrisen, opplyser lavpriskjeden at fraktkostnadene vil øke til neste år. Selskapet påpeker også at flere elementer vil bidra til økte utgifter for forbrukerne i tiden fremover.

Interiørkjeden Kid økte både inntektene og resultatene, men advarer om at økte fraktkostnader vil slå inn på tampen av året. Selskapet hadde et resultat før skatt på 124 millioner kroner. I samme periode i fjor var resultat før skatt på 120 millioner kroner. Største eier i Kid er investor Bjørn Rune Gjelsten.

Oljeprisen stiger

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv ventet nok en positiv dag på Oslo Børs etter nye rekorder på Wall Street og bred oppgang i Asia.

– Dog falt oljeprisen en del tilbake i går, og det kan tynge energiselskapene i dag, sier Rein.

Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, handles til 81,46 dollar fatet torsdag morgen. Oljeprisen har falt jevnt siden tirsdagens 85 dollar fatet.

Torsdag ettermiddag børsåpning er oljeprisen opp 3,23 prosent, til 83,88 dollar fatet.

Torsdag skal det være møte i Opec, den internasjonal handelsorganisasjon bestående av oljeeksporterende land, hvor det er ventet at de vil holde fast på langsom oljeproduksjon, til tross for internasjonalt press, skriver CNBC.

«Oljeprisen har nådd sine høyeste nivåer siden 2014, og råoljeimporterende land føler smerten. Til tross for diplomatisk press, vil Opec og deres allierte neppe bestemme seg for å åpne opp kranene under oljekartellets møte».

Equinor stiger på Børsen torsdag, etter et lite fall onsdag. Torsdag ettermiddag er aksjen steget 2,61 prosent og er dagens mest omsatte aksje.

Nye rekorder etter Fed-møte

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve bekreftet som ventet onsdag at den vil trappe ned på støttekjøpene av verdipapirer, som har ligget på 120 milliarder dollar i måneden.

Nordea ventet at Fed skulle redusere kjøpene med 20 milliarder dollar, men Fed gikk ikke så langt og har besluttet å trappe ned med 15 milliarder dollar i måneden i november og desember.

– For markedene var dette en god nyhet, en litt «dowish» Fed som likevel ser at de økonomiske forholdene er så gode at de bør avslutte programmet, som trolig vil være avsluttet innen sommeren neste år, sier Rein.

Nedtrappingen vil fortsette på nyåret, men Fed understreker i pressemeldingen at de kan justere nivået dersom de økonomiske utsiktene endrer seg.

Markedsbevegelsene umiddelbart i etterkant av nyheten var relativt små, men så tiltok oppgangen, og Wall Street endte i pluss med god margin – og på nok en rekordnotering.

– At det var en positiv nyhet for investorene kunne man se av markedsreaksjonene i etterkant, ettersom aksjer steg og lange renter trakk litt oppover. Begge kan vi tolke som positive reaksjoner, sier Rein.

Rein påpeker at resultatsesongen i USA har vært «fantastisk god» i tredje kvartal.

– Når 77 prosent av selskapene på S&P500 har levert resultatene for tredje kvartal er vi tilbake til at selskapene leverer tosifret bedre enn ventet, med hele 11 prosentpoeng, eller nesten 40 prosent bedre enn estimatene, sier han.

– Den absolutte inntjeningsveksten er for tredjekvartal ligger nå an til å bli 41 prosent, og denne kryper nok enda litt høyere når alle selskapene har levert, sier Rein.

Oppgang i Asia

Børsoppgangen fra USA etter rentemøtet på onsdag fortsatte da Asia-børsene åpnet torsdag morgen. Utsikter til fortsatt høy økonomisk vekst i USA lover godt for de eksportavhengige asiatiske økonomiene.

Da handelen startet ved Tokyo-børsen torsdag morgen steg Nikkei-indeksen nesten umiddelbart med 1,3 prosent. Også ved Seoul-børsen i Sør-Korea, som domineres av teknologi- og elektronikkselskaper, var det en tilsvarende oppgang den første timen.

– Asiatiske aksjer bør stige i dag. Fortsatt negativ realrente gir støtte for asiatiske aksjer, sier analysesjef Benny Lam hos CEB International til Bloomberg.

Det er høy prisvekst i flere av de eksportavhengige asiatiske økonomiene. De kinesiske produsentprisene steg med 10,7 prosent i september – det høyeste nivået siden november 1995. Hovedårsaken var den gryende energikrisen i Kina med høye priser på kull.

Børsene i Singapore, Malaysia og India holder stengt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.