2022 ble et grusomt år for kryptomarkedet. Bitcoin falt 65 prosent, i tillegg til at markedet ble rammet av skandaler som konkursen til kryptobørsen FTX og kollapsene til valutaene Luna og UST.

Til tross for dette viser tall fra Firi at deres kunder nettokjøpte kryptovaluta ikke bare i løpet av året som helhet, men også i hver eneste måned gjennom fjoråret. Totalt nettokjøpte Firis kunder kryptovaluta for nesten en halv milliard kroner, ifølge Firis operasjonsdirektør Marius Blaker Høgevold.

– Det er helt klart overvekt av kjøpere i alle aldersgrupper, men det som er interessant, er at de eldre har enda større andel nettokjøp enn de yngre, sier Høgevold.

Solgte fond – kjøpte krypto

Ifølge en undersøkelse gjort av Arcane Crypto, er det rundt 420.000 nordmenn som eier kryptovaluta. Tallene fra Firis drøyt 160.000 kunder burde være ganske dekkende for hvordan norske privatinvestorer ser på kryptomarkedet. Ingen andre norske aktører er i nærheten av å ha like mange kunder.

Ifølge Høgevold sitter kundene deres på kryptovaluta til en verdi av totalt en drøy milliard norske kroner, noe som er omtrent på størrelse med et middels stort norsk aksjefond.

I motsetning til Firis kunder, har norske fondssparere nettosolgt aksjefond i 2022. Tall per november fra Verdipapirfondenes forening viser et nettosalg på 3,3 milliarder, mens Nordnet har rapportert om et nettosalg av fond til 1,2 milliarder.

– Det er første gang på mer enn ti år at våre kunder har nettosolgt fond, sa Nordnets spareøkonom Bjørn Erik Sættem tidligere i januar.

Volatiliteten har gått ned

Høgevold forteller at kraftig oppgang for kryptovaluta, kombinert med massiv medieomtale i 2021, tiltrakk seg mange som ønsket å gjøre raske penger uten å sette seg så mye inn i teknologien.

– Mange av dem ble nok lei i 2022, noe som betyr at vi står igjen med de som tenker at krypto kan være en smart investering for fremtiden og at selve teknologien og nye bruksområder er spennende, sier han.

Etter det siste kraftige kryptofallet i november som følge av FTX-kollapsen, har de store kryptovalutaene som bitcoin og ethereum svingt mindre fra dag til dag.

Samarbeidet med Skatteetaten er viktig for Firi – og en viktig grunn til at mange nordmenn velger en norsk kryptobørs.
Samarbeidet med Skatteetaten er viktig for Firi – og en viktig grunn til at mange nordmenn velger en norsk kryptobørs. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det er ingen tvil om at volatiliteten har gått ned. Det ser jeg bare på som positivt. Det gjør at krypto som investeringsklasse er mer attraktivt for proffe og institusjonelle investorer. De ønsker gjerne å diversifisere porteføljen ved å investere i krypto i tillegg til aksjer eller andre aktiva, sier Høgevold.

– Er det ikke det som har vært attraktivt med krypto, at det svinger så kraftig?

– Jo, for noen har det nok vært det. Det er ulike typer investorer, og mange av dem som så på det som et slags veddemål, er nok passive nå, for å si det sånn.

Ukjent 32-åring i toppen av skattelistene med en halv mrd. i inntekt – nå saksøker Skatteetaten ham for 84 mill. dnPlus

Tror fond har solgt mest

Vetle Lunde, senioranalytiker i Arcane Crypto, lar seg overraske over tallene fra Firi.

– Jøss. Det er veldig interessant. Jeg er ikke så overrasket over at Firi opplever nettokjøp, men tallet er overraskende høyt. Erfaringsmessig er den gjennomsnittlige norske kryptoinvestoren en som kjøper og ikke selger så mye, ser Lunde.

– Prisene har falt, så hvem er det som har solgt?

– Det har i mindre grad vært småsparere enn institusjonelle aktører. Mye har nok vært drevet av fond som handler på automatiserte strategier, basert på høy korrelasjon mellom bitcoin og amerikanske børser. Så har det vært mye tvangssalg, med konkursene til låneaktører og senest med FTX, sier Lunde, som peker på at korrelasjonen mellom bitcoin og amerikanske børser har falt, etter å ha vært ekstremt høy i 2022.

– De siste fire dagene har bitcoin handlet med mindre volatilitet enn gull og S&P 500. Det er et unikt flatt marked, sier analytikeren, som tror det vil fortsette å være mindre svingninger i kryptomarkedet utover året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.