Milliardær og it-investor Jens Rugseth opplyser til DN at han flyttet til Luzern i Sveits onsdag forrige uke.

– Vi har foreløpig leid oss en leilighet, men kommer nok til å kjøpe noe i området etter hvert, forteller han til DN.

Ifølge ligningstallene var Rugseth oppført med en formue på 598 millioner kroner og en inntekt på 82 millioner i fjor. Den faktiske formuen hans er vesentlig høyere.

Har ikke penger tilgjengelig

Investoren forteller at han flytter på grunn av økt formuesskatt, økt utbytteskatt og lavere rabatt på aksjer.

– For oss koster det opp mot 40 millioner kroner bare for å dekke skatten. Vi sitter jo ikke med den type penger på bok og må enten låne, selge aksjer eller ta utbytte fra selskapene våre. Lån er uaktuelt, og å selge aksjer i dagens børsklima er vanskelig og smertefullt. Det eneste realistiske er utbytte fra selskapene våre, sier milliardæren videre.

Ifølge ligningstallene betalte Rugseth knappe 32 millioner kroner i skatt i 2021.

Han forklarer at de ikke er de eneste aksjonærene, noe som vil bety at selskapene han er investert i vil måtte betale flere hundre millioner i utbytte bare fordi han må betale formuesskatt og utbytteskatt.

– Jeg er ikke opptatt av å spare mest mulig skatt. Da hadde jeg ikke flyttet til Luzern i Sveits. Jeg er opptatt av å ikke sette bedrifter som jeg har brukt 40 år på å bygge opp i en vanskelig situasjon, sier investoren.

Merker børsfall

Rugseth sier at han begynte å merke økt skattetrykk allerede i 2018, da Solberg-regjeringen begynte å øke skattegrunnlaget. Frem til nå har han vært i stand til å håndtere de økte skattene fordi det har vært gode tider. Aksjemarkedet har steget og han har vært i stand til å frigjøre midler for å betale skattene.

– Nåværende regjering har en samarbeidspartner i SV som ønsker å øke skattene dramatisk mye mer enn det som nå er foreslått, sier han, og legger til:

– Med dagens situasjon er ikke de pengene tilgjengelig lenger, sier han.

– Hva skal til for at du flytter hjem igjen?

– Enten må aksjemarkedet komme tilbake så sterkt at jeg kan skaffe til veie de pengene som skal til. Hvis ikke blir jeg værende. Hvis skatteregimet endres eller rettes opp, er det mulig jeg kommer hjem igjen, men det forventer jeg ikke.

– Glade i landet vårt, men …

Rugseth ønsker ikke å komme med noen beskjed til regjeringen – han tror ikke de vil lytte til ham.

– Jeg tror ikke de forstår hva de gjør, sier han.

Han legger til at det ikke er synd på ham, men at det er Norges evne til å skape nye virksomheter dette går utover.

– Vi driver virksomhet i over 50 land. Vi er glade i landet vårt, men dette … De pengene de ber om, de finnes ikke der. Da tar vi konsekvensene, sier Rugseth.

– Dette er ikke noe vi tar lett på. Å flytte fra familie, venner og virksomhetene er veldig tungt, men vi ser ikke noen fornuftige alternativer, legger han til.

Den store utvandringen

Etter at Kjell Inge Røkke tidligere i høst meldte om flytting til Sveits har flere andre formuende nordmenn kastet seg på utvandringsbølgen.

Sist ut før Rugseth var milliardærarvingen Thomas Neslein, sønn av Petter Neslein, som også meldte flytting til Sveits denne uken.

Det er fem ganger flere utflyttere til Sveits hittil i år enn DN tidligere har registrert et enkeltår tidligere. Blant de 27 utflytterne i år er Aker-eier Røkke, oppdrettsmilliardær Anders Måsøval, Reitan-arvingene Kristoffer og Viktoria Reitan. Tospannet Odd Johnny Winge og Fredrik Halvorsen har også forlatt fedrelandet til fordel for Sveits.

Ligningsformuer på over 32 milliarder kroner er flyttet til Sveits, ifølge DNs kartlegging basert på de ferskeste tilgjengelige ligningstallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.