Oslo Børs har hatt en sterk start på året. En oppgang på 5,4 prosent har sendt hovedindeksen over 840 poeng så langt. DNB Asset Management tror imidlertid 2019 har potensial til å slå børsrekorden på 946 poeng fra september i fjor.
«For pessimistisk»
Ved inngangen til februar opprettholder DNB-forvalterne de samme overvektene i en balansert investeringsportefølje som i foregående måned.
Det betyr et fortsatt positivt syn på aksjer, som holdes på overvekt, sentrert omkring energi- og finansaksjer globalt, samt aksjer i Norge og fremvoksende markeder.
Det ga god uttelling for porteføljen i januar. Både globale aksjer og Oslo Børs er hittil opp rundt fire prosent. Fremvoksende markeder var sterkeste region i januar, opp fem prosent målt i norske kroner, og finans- samt energiaksjer har vært blant vinnersektorene.
– Vi beholder de samme overvektene inn i februar. Det er fortsatt mye politisk usikkerhet, men vi tror markedene priser inn et for pessimistisk syn på geopolitikk, global vekst og selskapenes resultatutvikling, heter det i en oppdatering mandag.
Ser ny børstopp
Porteføljeforvalter Torje Gundersen i DNB Asset Management påpeker at det fortsatt er rom opp til toppnivået for hovedindeksen på 946 poeng fra september i fjor. Han tror hovedindeksen kan passere 950 poeng i løpet av året.
– Vi tror sjansen er stor for en ny topp i løpet av 2019. Det betyr i så fall at Oslo Børs vil stige minst 20 prosent, eller minst 15 prosent fra dagens nivå, sier Gundersen til DN.
Optimismen hans er grunnet i den «ekstreme pessimismen» og korreksjonen som fant sted i de globale aksjemarkedene i desember i fjor, og som sendte hovedindeksen under 800 poeng, forklarer forvalteren.
Da priset også Wall Street inn en 50 prosent sannsynlighet for en amerikansk resesjon i 2019, samtidig som man ventet en kraftig avkjøling i veksten i Kina.
«Oversolgt»
Bank of America Merrill Lynchs forventningsindeks viste samtidig at andelen porteføljeforvaltere som venter svakere vekst i år ikke har vært høyere enn siden finanskrisen, ifølge DNB-forvalteren.
Saken fortsetter under bildet
– Sentimentindikatorer fortalte oss i slutten av desember at det markedet var oversolgt i det korte bildet. Markedet gikk fra å være priset i den dyre enden til å komme ned rundt eller under nivåene vi anser som fornuftig. Da er vår erfaring at det oftere er lurt å være positiv til risikable aktiva enn å bli mer negativ hvis man klarer å legge til grunn et litt mer konstruktivt syn på veksten i 2019, sier Gundersen.
DNB-forvalteren er enig i at veksten i verdensøkonomien og selskapenes inntjening vil være svakere i 2019 enn i fjor, men ikke at det kollapser.
Bedre likviditet
En «helt grei» inntjeningsvekst for selskapene kombinert med at markedene har solgt ned mye og har fornuftige priser, gir grunnlag for ha en mer konstruktiv holdning til aksjer, mener han.
Parallelt har sentralbankene, og spesielt amerikanske Federal Reserve, tonet ned sin retorikk omkring rentebanen fremover og vil i større grad å se an utviklingen i økonomien.
Det borger både for vekst og for svakere dollar, som er gunstig for fremvoksende markeder, ifølge Gundersen.
– Utsiktene til global likviditet er bedre enn de var for bare to måneder siden. Selv om det er utsikter til lavere vekst, er vekstfrykten overdreven, sier forvalteren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.