Storbanken DNB leverer bedre enn ventet i årets tre første måneder, med et resultat før skatt på 5923 millioner kroner.

Det var på forhånd ventet at banken skulle rapportere et resultat før skatt på 5.846 millioner kroner i første kvartal 2017, sammenlignet med et resultat på 6.764 millioner kroner i samme periode året før.

Det viser gjennomsnittet av estimater SME Direkt har hentet inn fra 20 analytikere for TDN Finans.

-  Vi er godt fornøyde med at vi klarer en økning i renteinntekter i et marked med veldig hard konkurranse og svært lave renter. I kvartalet fikk 37 tusen kunder realisert boligdrømmen sin sammen med oss, og vi har volumvekst for både privatkunder og små og mellomstore bedrifter som planlagt, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Overraskende tap

DNB tar nedskrivninger på utlån og garantier med 562 milioner kroner i første kvartal. Det er nær en milliard mindre enn ventet, og halvparten av nivået i samme periode i fjor på 1,2 milliarder kroner. 

Ifølge TDN Finans' estimater var det ventet nedskrivninger på 1,5 milliarder kroner.

- Vi har hele tiden vært optimister på vegne av Norges evne til å takle omstillingene. Selv om det fortsatt er oppoverbakke for noen, ser vi nå enda flere lyspunkter for norsk økonomi. Det er bedre fart i investeringene, vi ser økt forbrukertillit, og arbeidsmarkedet bedrer seg ytterligere. Norge klarer seg rett og slett bra gjennom en krevende omstilling, sier Bjerke.

DNB fastholder guidingen om estimerte tap på inntil 18 milliarder i perioden 2016-2018, med høyest tap i den første delen av perioden.

Bedre rente- og meglerhusinntekter

Netto renteinntekter i første kvartal var på 8,5 milliarder kroner, på linje med ventet, og ned omkring 200 millioner kroner fra fjorårets periode. 

Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 6,5 milliarder kroner, mot 7,9 milliarder kroner i samme periode i fjor. 

«DNB økte renteinntektene i første kvartal sammenlignet med kvartalet før, til tross for to færre rentedager i kvartalet. Det ser nå ut til at trenden med fallende marginer har snudd», heter det.

 I første kvartal steg også andre inntekter fra større bedriftskunder med 174 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i fjor. 

«DNB har blant annet fått flere rådgivningsoppdrag knyttet til syndikering, innhenting av fremmedkapital og andre investeringsbanktjenester i regi av meglerhuset DNB Markets», heter det. 

Kostnadene ble redusert med 270 millioner kroner fra første kvartal i fjor. Fjoråret inneholdt imidlertid betydelige restruktureringskostnader etter at DNB i februar besluttet å legge ned 59 bankfilialer, påpekes det.

DNBs rene kjernekapitaldekning i henhold til overgangsregler var 15,8 prosent ved utgangen av mars, opp fra 15,2 prosent i samme periode i fjor, fremgår det av kvartalsrapporten.

DNB fastholder bankens finansielle ambisjoner for 2017 - 2019, påpeker TDN Finans, somv viser til presentasjonsmateriellet til bankens kvartalsrapport fremlagt fredag.

Offshore er fortsatt den mest utfordrende sektoren i porteføljen, opplyses det.

Greit kvartal for bankene

Analytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance viser til at første kvartal ser ut til å ha vært greit for bankene, og han mener fokuset vil være mer på utsiktene fremover enn på tallene som blir rapportert.

- Det vil være interessant å få signaler om det er mulig å øke utlånsmarginene fremover, eller om konkurransen begynner å tilta igjen. Dessuten vil det alltid være fokus på utviklingen i kredittrisiko og eventuelle endringer i tapsforventningen, sier Kristiansen til TDN Finans.

9 av analytikerne har kjøpsanbefaling på DNB-aksjen, 7 har hold og fire har salg. Det gjennomsnittlige kursmålet på aksjen er 143 kroner, varierende mellom 120 og 165 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg: - Helseteknologien vil gi mer skreddersøm
07:04
Publisert: