Etter flere måneders ventetid er det klart:

Konkurransetilsynet sier ja til fusjon av mobilbetalingsselskapet Vipps med teknologiselskapene Bankaxept og BankID.

Det ble klart i en melding fra tilsynet fredag formiddag. Tillatelsen blir gitt mot at det fusjonerte selskapet forplikter seg til å gi konkurrerende betalingsløsninger tilgang til BankID og Bankaxept.

I en pressemelding sier konkurransedirektør Lars Sørgård:

– Markedet for betalingsløsninger er i sterk utvikling. Tilgang til BankID og Bankaxept er sentralt for at konkurrerende betalingsløsninger skal ha mulighet til å konkurrere effektivt mot det fusjonerte selskapet. Tilbudet om avhjelpende tiltak, som forpliktelse til å gi tilgang er, legger til rette for dette. Derfor kan vi nå si ja til fusjonen, sier Sørgard.

Krevde flere tiltak

I midten av november i fjor ble det klart at bankene ønsker å slå sammen de tre selskapene til ett, særlig for å vinne kampen om mobilbetaling og øyeblikkelig betaling. Saken ble meldt til Konkurransetilsynet like over nyttår.

Som DN meldte for en uke siden, har tilsynet for en stund tilbake varslet partene om at det hadde flere betenkeligheter mot fusjonen. Undersøkelsene ble derfor utvidet i to måneder og fristen satt til 27. april. Tilsynet ba om avhjelpende tiltak for å godta fusjonen.

Ifølge et høringsbrev til andre aktører i markedet har «nye» Vipps foreslått en syv tiltak som skulle få fusjonen gjennom:

  • Fire tiltak – å sikre tilgang til BankID også for tredjeparts betalingsløsninger, det vil si aktører som ikke er knyttet til eierbankene.
  • To tiltak – å gi tilgang til virtuelle Bankaxept-kort også til tredjeparts betalingsløsninger.
  • Ett tiltak – å gi tilgang til produkter i «nye» Vipps også delt opp som separate produkter.

Tilsynets har spesielt undersøkt om tiltakene gir god nok konkurranse rundt data- og identifikasjonsløsninger.

Handelen positiv

Ett av selskapene som har levert kommentarer til Konkurransetilsynet, er teknologiselskapet Aera, eid av Coop og Norgesgruppen. I en epost skriver administrerende direktør Hans Petter Hoel i Aera:

– Vi synes det er positivt at Konkurransetilsynet er tydelig på at tilgang til BankID og BankAxept er viktig for å opprettholde en effektiv konkurranse. Dette vil bidra til å styrke Norges ledende posisjonen innen betalingsformidling og identifikasjonstjenester, sier Hoel.(Vilkår)

– Det sies at en person aldri er død før noen har sluttet å joike deg
Marja Mortensens nye album startet som en sørsamisk detektivhistorie.
00:30
Publisert: