Snart har to millioner nordmenn tatt i bruk DNBs betalingsapp Vipps. Men enn så lenge har ikke Vipps vært noen økonomisk gullgruve. Banken får bare betalt for ti prosent av Vipps-transaksjonen, har DNB innrømmet.

Da DNB-sjef Rune Bjerke og hans konserndirektører holdt kapitalmarkedsdag i London onsdag, ble investorene lovet at Vipps skulle snu minus til pluss.

– Vipps vil gå i null i 2017, sa konserndirektør Trond Bentestuen.

Dette vil DNB ta betalt for

Vipps har til nå i stor grad vært en tjeneste for gratis vennebetaling. Overføringene er basert på internasjonale betalingskort, og DNB tar regningen for dette.

– Vennebetaling har vært gratis. Ved slutten av 2017 vil vi ha dekket inn kostnadene ved å hente gebyrinntekter fra andre betalingsområder, sa Trond Bentestuen på kapitalmarkedsdagen.

Han lovet investorene at DNB skulle tjene penger på Vipps gjennom blant annet å tilby betalingsløsninger for netthandel, betaling for tog, drosje og andre transporttjenester og i fysiske butikker og restauranter.

– Bare få uker at Vipps ble lansert som betalingsløsning i Elkjøps nettbutikk, sto vi for 30 prosent av oppgjørene. Ifølge Elkjøp var det den raskeste endringen i forbrukeradferd de noensinne hadde sett, sa Bentestuen.

Netthandel har en årlig omsetning på 90 milliarder kroner. Vipps-sjef Rune Garborg understreket at den viktigste kampen står om den fysiske handelen.

– Denne delen av handelen har en årlig omsetning på 560 milliarder kroner. Der gjelder det å være nummer én. Men vi er nødt til å gjøre det enklere enn det er i dag, og i løpet av de neste 16 månedene vil vi ha på plass en Vipps-løsning for handelen også, sa Garborg.

Tapte 700 mill. på kontanter

Vipps er blitt DNBs flaggskip i digitaliseringen av banken. Personmarkedsdirektør Trond Bentestuen lovet investorene i fjor å spare inntil 1,1 milliarder kroner.

– Vi ser dramatiske endringer i måten kundene våre bruker banken på, sa Bentestuen.

– Vi er nå i ferd med å erstatte en lang rekke manuelle prosesser med digitale prosesser, sa han.

Det siste året har DNB halvert antall filialer og redusert antall ansatte i filialnettet med 600 personer – tilsvarende 40 prosent.

Han lovet også investorene at DNB skal spare stort på kontanthåndtering.

– I 2014 kostet kontanthåndtering oss 700 millioner kroner. Vi har allerede redusert denne kostnaden til 300 millioner kroner. I 2018 vil kostnaden være eliminert, sa han, og pekte på at det vil skje gjennom blant annet slutt på manuell kontanthåndtering i filialene og nye priser for kundene. På en av presentasjonsarkene understreket Bentestuen at "cash is no longer king", men at det blir erstattet av andre betalingsløsninger.

Bekymret for kriser

Pressesjef Christian Steffensen i Nordea skriver i en epost til DN at endringene skjer raskt.

"Vi har også betydelig kostnader knyttet til kontanthåndtering, og vil forløpende vurdere kostnadene opp mot brukermønsteret til kundene. Nå skjer det en rivende utvikling i forhold til betalingsløsninger, og det som er viktig her er å se hvordan kundene ønsker å bruke oss som bank og at vi evner å tilpasse oss til det", skriver Steffensen.

Norges Bank er imidlertid bekymret for beredskapen når kontantene forsvinner.

 – Bankenes beredskap for distribusjon av kontanter kan bli mangelfull i en krise, sa visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i mai da han la frem rapporten "Finansiell infrastruktur 2016". 

Hør DNB og de andre bankenes syn på mobilbetalingskrigen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.