Lavpriskjeden Nille har gått på en smell i Sverige, og nå vil ikke eierne, det britiske oppkjøpsfondet BC Partners, spytte inn mer penger. For å redde selskapet fra konkurs og for å sikre egne lån, går DNB inn som eiere av kjeden.
– De skylder oss mye penger
– Nille trenger mer egenkapital, og det er ikke eierne villige til å skyte inn. Derfor tar vi over selskapet for å sikre vår rolle som långiver på best mulig måte. Dette er også den beste løsningen for Nilles ansatte, kunder og samarbeidspartnere slik situasjonen er nå, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.
Midteide vil ikke si hvor mye banken har utestående. Ifølge årsrapporten for 2016 hadde selskapet drøyt én milliard kroner i gjeld til kredittinstitusjoner. Det står også i årsrapporten at «ledelsen og eierne har vært i tett dialog med DNB (..)". DNB finansierte deler av oppkjøpet BC Partners gjorde fra de tidligere eierne, oppkjøpsfondet Herkules.
– De skylder oss mye penger, men jeg kan ikke si noe om størrelsen, sier han.
Svensk fiasko
Nille har i overkant av 360 butikker med 2000 ansatte i Norge. I Sverige hadde Nille rundt 30 butikker, men der mislykkes lavpriskjeden. I august ble den svenske virksomheten besluttet avviklet, og i januar ble butikkene lagt ned. Nille var gjennom en restrukturering våren 2017 der nåværende eier også skjøt inn frisk kapital. I forbindelse med dette ble det også lagt en plan for å avvikle den svenske virksomheten.
– I Norge har Nille gjort det ok. Vi mener Nille er attraktivt posisjonert i et spennende segment med god vekst. Nå blir det opp til styret å stake ut kursen videre, men vi er relativt trygge på at vi skal få god økonomi i selskapet etter hvert, sier Midteide.
Ryddemann Mueller
DNB setter inn sin faste ryddemann som styreleder i Nille, Reidar Mueller, partner i konsulentselskapet Varde Hartmark.
– Han var også inne i Kid. Vi setter på de beste folkene og så prøver vi å snu virksomheten, sier Midteide.
Mueller har hatt allmøte med de ansatte i formiddag. Han er glad for tillitserklæringen fra Midteide.
– Vi jobber godt sammen. Jeg har greid å bidra til å levere det de er ute etter, nemlig å ta ut potensialet i selskapene de overtar, sier Mueller.
– Hva er suksessfaktoren for å lykkes med å snu en butikkjede som Nille?
– Det som er gjengs for ethvert selskap, er å ha tydelige mål og tydelige strategiske planer for hvordan man skal vokse og tjene penger. Så må man være lojal og tro mot de planene og sørge for at administrasjonen og butikkselgerne leverer til kundene hver dag, hver time, sier Mueller.
– Hvor lang tidshorisont har du?
– Jeg skuffer meg selv, eier, styret og ledelsen om vi ikke greier å ha solide tall fra 2021. Dette er et selskap som har tjent godt med penger og har en god posisjon i markedet, sier Mueller.
En av tingene som skal vurderes er beliggenheten og antallet butikker i Nille. Ifølge Mueller skal også Nille ha en «digital tilstedeværelse» fremover.
Nille-sjefen går når DNB kommer inn
Administrerende direktør Johan Åberg går fra stillingen i forbindelse med DNBs overtagelse. Han har hatt stillingen i knappe to år.
– Jeg snakket med styret senest i går. Når BC Partners nå går ut, er timingen bra for at jeg forlater Nille. Bakgrunnen for at jeg kom inn i Nille var at jeg satt i styret og ble spurt av BC Partners om å jobbe operativt. Jeg har de siste årene pendlet til Stockholm, og jeg har sagt til styret at jeg vil sitte inntil en ny leder er på plass, sier Åberg.
Han mener det er positivt for kjeden at DNB nå går inn på eiersiden.
– DNB er en norsk eier med svært god kjennskap og forståelse for det norske retailmarkedet, sier Åberg.
I tillegg til å legge ned butikkene i Sverige, har Nille gjort en omstrukturering av de gjenværende butikkene.
– 2017 var et tøft år, men den siste tiden er det gjort mye bra som vil få effekt mot slutten av året. Nille har absolutt fremtiden for seg, sier Åberg og tilføyer at kjeden vil starte e-handel i løpet av året.
Mye har skjedd siden Nille-gründer Mons Aarskog etablerte sin første butikk i 1981. Innen sin kategori bredt vareutvalg har Nille fått en rekke konkurrenter de siste årene fra utenlandske kjeder som Rusta, Jula og TGR.
– Historien har vist at Nille ikke har vært nok relevant for kundene, sier Åberg.
Ikke naturlig eier
DNB er ikke ukjent med å ta over butikkjeder. I 2009 tok banken over interiørkjeden Kid, mens bokhandelkjeden Notabene havnet i DNBs bøker i 2013. Kid ble solgt videre til investor Bjørn Rune Gjelsten i 2012. I Notabene har det gått litt tregere, men her har banken klart å få solgt en 80 prosent eierandel til en gruppe investorer i selskapet Jotunfjell Partners, mens den sitter med resten selv.
Midteide ser ikke DNB som en naturlig eier av Nille.
– Vi driver jo bank, og ikke lavprisbutikker. Det ligger derfor i kortene at vi om en stund kommer til å se etter mer langsiktige eiere, men det er ikke noe som haster, sier han.
Nille omsatte for rundt 1, 7 milliarder kroner i 2016. Da endte resultatet på 52 millioner kroner. Det var det første året siden 2012 lavpriskjeden leverte positivt resultat. Det er ikke kommet tall for 2017 ennå.
– Den norske delen av Nille leverer positive tall. Totalt sett har Nille hatt en tøff periode de siste årene, og eierne har vært i brudd med lånebetingelsene, sier Midteide.(Vilkår)