Onsdag falt Oslo Børs, sammen med blant annet DNB-aksjen. I tillegg fortsatte Opera Software å falle etter resultatvarselet tirsdag.

Tirsdag kveld ble det kjent at Finansdepartementet har fastsatt krav til uvektet kjernekapitaldekning for banker til tre prosent, som skal oppfylles fra og med 30. juni 2017.

Alle banker skal i tillegg ha en uvektet kjernekapitaldekningsbuffer på minst to prosent. Systemviktige banker skal utover dette ha en uvektet kjernekapitaldekningsbuffer på minst én prosent.

Mener kravene bør ha begrenset effekt 

Pareto Securities mener de nye kravene bør ha begrenset effekt for norske banker.

Meglerhuset viser til at kravet for alle banker som ikke er systemviktige på fem prosent er lavere enn det tidligere diskuterte kravet for banker som ikke er systemviktige på seks prosent, og åpner dermed opp for noe mer fleksibilitet knyttet til bankenes kapitalposisjon.

Analytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance viser til at Finanstilsynet tidligere har foreslått et krav på seks prosent, og han mener det er positivt at departementet legger seg på et noe lavere nivå enn «et haukete finanstilsyn».

– Kravene til ren kjernekapital vil være bindende for de fleste norske bankene. Imidlertid vil enkelte banker, særlig banker med mye rammelån og kontokreditter, bli rammet av det nye kravet, sier Kristiansen til TDN Finans.

– Uheldig 

Bransjeorganisasjonen Finans Norge mener det er uheldig at Finansdepartementet innfører kravet til uvektet kapitalandel på et tidligere tidspunkt enn hva EU legger opp til. De ser det imidlertid som positivt at tilleggskravet er utformet som et bufferkrav.

«Den gode soliditeten i norske banker tilsier at det ikke er viktig med en tidligere innføring av kravet i Norge. Dette vil kunne bidra til å forsterke de akkumulerte effektene av norsk skjevregulering», skriver Finans Norge i en melding.

Bankaksjer tynger i Europa 

Bankaksjer tynger utviklingen på europeiske børser onsdag. I Spania faller bankaksjene, tynget av en kjennelse fra en EU-domstol, som kan gjøre at banker blir nødt til å tilbakebetale milliarder av euro til boliglånskunder, ifølge Bloomberg News.

I Italia er oppmerksomheten også rettet mot banksektoren etter at den kriserammede banken Banca Monte Dei Paschi di Siena meldte at bankens likviditetsbuffer nå ventes å forsvinne i løpet av fire måneder, kraftig ned fra det tidligere estimatet på elleve måneder.

Aksjen falt over 16 prosent på Milano-børsen og handelen ble stanset. Handelen har imidlertid blitt startet igjen og aksjen hentet seg noe inn igjen etter at den italienske regjeringen fikk støtte i nasjonalforsamlingen for å øke landets offentlige gjeldsnivå med inntil 20 milliarder euro, sannsynligvis fordi det forberedes en redningspakke til Banca Monte dei Paschi.

Opera fortsatte fallet 

Opera Software var blant aksjene som tynget utviklingen på Oslo Børs onsdag med et kursfall på 3,7 prosent til 36,90 kroner pr aksje. Aksjen sluttet ned 11,6 prosent tirsdag etter at selskapet slapp resultatvarsel.

ABG Sundal Collier har nedgradert anbefaling på Opera-aksjen til hold fra kjøp og kuttet kursmålet til 40 kroner fra 68 kroner. SEB nedjusterer kursmålet til 45 kroner fra 65 kroner, men beholder kjøpsanbefaling på Opera-aksjen.

Tar opp kursmål på Scatec Solar 

Ellers tar Nordea Markets opp kursmålet sitt på Scatec Solar til 48 kroner fra tidligere 46 kroner i forbindelse med at selskapet har kunngjort tre nye prosjekter som vil bidra med 390 megawatt i ny energiproduksjon. Kjøpsanbefalingen gjentas.

«Det er positivt at selskapet øker antallet av prosjekter og den totale kapasiteten, men vi mener at selskapet ikke har nok likviditet til å starte opp prosjektene som planlagt. Derfor er vi mer tvilende og ser en risiko for at noen av prosjektene utsettes eller kanselleres», skriver Nordea Markets i en oppdatering onsdag.

I sum gjør dette at effekten av de nye prosjektene motsettes noe av risikoen for manglende finansiering, og derfor øker meglerhuset kursmålet i mindre grad, skriver meglerhuset.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,37 prosent til 675,61 poeng, omsatt for 3.123 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Concierge på Aker Brygge: - Jeg liker at folk er fornøyd
Hvis folk ikke er fornøyde så blir jeg litt skuffet, forteller Arnfinn Fagermo. Han hjelper til med «alt» på Aker Brygge.
02:15
Publisert: