Konkurransen om mobile betalingsløsninger er vunnet av DNBs Vipps. I løpet av høsten har det pågått forhandlinger med alle partene som tilbyr mobile betalingsløsninger, Sparebank 1 Mcash, Danske Banks Mobilepay og DNBs Vipps.
Mandag ble det klart at det er DNB som har stukket av med seieren.
106 banker - inkludert Sparebank 1-bankene – går sammen og etablerer et nytt selskap med DNBs Vipps-teknologi som hovedeiendel.
Flere måneders forhandlinger
– Vipps har blitt eneren på vennebetaling, og har på kort tid rullet ut betalingsløsninger både på mobilen, på nett og i fysiske butikker. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører», sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps.
DNB, SpareBank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring har inngått en intensjonsavtale som innebærer at partene sammen skal videreutvikle Vipps.
Administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør sier det har vært intense forhandlinger i hele fjor høst.
– Det har vært snakk om behov for samarbeid ganske lenge. Man kan si at mange har snakket med mange. Vi har forhandlet oss gjennom høsten og senhøsten og frem til i dag. Dette er viktig for alle parter. Vi ser at det har vært en konsolidering i flere land – og at det kommer andre aktører inn på markedet, sier Bergskaug som representerer de 15 selvstendige sparebankene som også er deleiere i Frende Forsikring.
Nye EU-regler om betalingstjenester (PSD2) som trer i kraft i 2018 vil åpne markedet for nye aktører som vil ha en del av kaken. Bankene ønsker derfor å ha en størst mulig utbredelse før markedet åpnes for globale aktører som Google, Apple, Facebook og andre.
Vipps har hittil vært en del av DNB-konsernet, men legges nå inn i et frittstående selskap der DNB blir største eier med omtrent 52 prosent av aksjene. SpareBank 1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre ém prosent.
Gir opp Mcash
Sparebank 1 var først ute med en mobilbetaling, gjennom Mcash. Nå gir de opp kampen om kundene og velger samarbeid med Vipps og DNB i stedet.
– Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsing på Mcash har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de vil foretrekke én løsning – én sterk og tydelig leverandør. Derfor går norske banker sammen om å lage én felles mobil lommebok for alle norske bankkunder, sier Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen.
Rune Garborg, som i dag er konserndirektør for Vipps og betaling i DNB, konstitueres som sjef for Vipps. Elisabeth Haug, som er administrerende direktør i Sparebank 1 Mobilbetaling, konstitueres som viseadministrerende direktør.
Avtalen forutsetter godkjennelse fra norske tilsynsmyndigheter.
Kun to takket ja til Mobilepay
I Danmark har Danske Banks Mobilepay løsning nær 100 prosent markedsandel for mobil betalingsløsning. I Norge er situasjonen anderledes. Her er det rundt 350.000 kunder som har lastet ned Mobilepay-appen. Rett over nyttår ble Mobilepay etablert som eget selskap utenfor Danske Bank i Norge med en stående invitasjon til bankene om å bli med.
Så langt er det kun Nordea og Gjensidige Bank som har valgt denne løsningen.