Han går gjennom åttende etasje i det skinnende finansbygget i City of London. Overalt lyser dystre tall og grafer fra tallrike skjermer. Knall og fall preger børser verden over. Mo Ali velger heller å la seg inspirere av godværet over finansmetropolen, og spår finansielt oppgløtt om kort tid.

– Investeringsrådet er: Hold hodet kaldt, og ha kapital klar for aksjer som nærmer seg attraktiv verdsetting, sier han.

Rådet kan nesten minne om den britiske propagandaplakaten fra bombingen av London under annen verdenskrig: «Keep calm and carry on».

Overmodent for korreksjon

Den britiske børsindeksen FTSE 100 falt tirsdag til de laveste nivåene siden april 2017. Europeiske investorer var i helspenn foran børsåpningen i USA på ettermiddagen amerikansk tid. President Donald Trump, som har skrytt av den kraftige børsoppgangen i sin regjeringstid, har vært bemerkelsesverdig stille om aksjemarkedet de siste dagene. Nedturen startet med rapportene om sterkere lønnsvekst i USA før helgen.

Leder Kevin Hassett i president Trumps økonomiske råd er likevel klar overfor tv-kanalen CNBC:

– Det har vært et par dårlige dager, men hvis du går tilbake til den dagen han ble valgt, er vi opp med en tredjedel, sier Hassett til CNBC.

Ingen panikk

I London forholder Ali seg til institusjonelle kunder og bidrar med investeringstips innen nordiske aksjer. Han mener profesjonelle investorer ikke lar seg rive med av panikk på grunn av de siste dagers nedtur.

Mo Ali jobber på meglerbordet hos DNB markets i finansdistriktet i London. Fra lunsjrommet er det skyskrapere, blå himmel og sol å se.
Mo Ali jobber på meglerbordet hos DNB markets i finansdistriktet i London. Fra lunsjrommet er det skyskrapere, blå himmel og sol å se. (Foto: Per Thrana)

– Profesjonelle investorer har ventet en markedskorreksjon. Vi har vært gjennom 18 måneder med veldig rolige markeder. Statistisk og historisk har du to-tre tilbakeslag på fem til ti prosent årlig, sier han.

To-tre faktorer har også bidratt til særdeles høy temperatur rett før børsfallet startet. For det første ga fjoråret svært høy snittavkastning, oppi 15 prosent for hedgefond. Dermed har småinvestorer strømmet til børsene i hopetall og drevet opp verdsettingen av aksjer. Samtidig har inflasjonen kommet tilbake, og nå kan det ligge an til flere renteøkninger i USA i år.

– Januar var en interessant måned. Du så rekordstor tilstrømming av egenkapital, og du så den beste startet i aksjemarkedet i januar siden 1987, sier Ali.

I 1987 kom for øvrig et av historiens verste børskrakk på høsten. Nå har ikke verden opplevd et skikkelig børskrakk siden finanskrisen i 2008-2009, noe som er uvanlig lenge i historisk sammenheng. Ali humrer litt over sammenligningen. Han mener det finansielle systemet er mer robust enn den gang. Han er sikker på at vi kun opplever en sunn korreksjon.

– Sannsynligvis er vi halvveis gjennom det. Vi er ned syv-åtte prosent i USA og Europa de siste tre dagene, sier Ali.

– Korreksjonen kommer på overtid fordi vi ikke har sett noen de siste 18 månedene. Det vi ser nå, er veldig sunt.

Rettferdiggjort

Ifølge Mo understøttes aksjemarkedet av rosenrøde fundamentalforhold i økonomiene.

– Europa fyrer nå på nesten alle sylindrene. Makrobildet er det beste det har vært på lang tid, sier han.

I USA har optimismen steget på grunn av skattelettelser og løfter om økt pengebruk på infrastruktur

– Du har hatt veldig næringslivsvennlig politikk fra Trump og markedene har likt alt det, sier Mo.

Så når kundene ringer, anbefaler han dem å kjøpe solide verdiaksjer. Han nevner navn som Statoil, Marine Harvest, Storebrand og Yara i Norge. (Vilkår)