I en fersk analyse fra meglerhuset DNB Markets skriver analytikerne Ole Martin Westgaard og Simen Aas at de mener at Flyr er et tapsprosjekt.

– Vi sliter med å forstå hvorfor noen vil investere i dette tapsprosjektet.

Mandag la Flyr frem kvartalsrapporten for tredje kvartal. Samtidig informerte selskapet at de vil hente 250 millioner kroner gjennom en fortrinnsrettet emisjon.

Har tapt 162 millioner kroner

I dagens kvartalsrapport fremkommer det at Flyr hadde inntekter på 39,6 millioner kroner, et negativ driftsresultat (ebit) på 155 millioner kroner og et negativt resultat før skatt på 162 millioner kroner i tredje kvartal.

Flyr hadde ved utgangen av september en kontantbeholdning på 363 millioner kroner, og sier emisjonen kommer for at selskapet skal styrke den «finansielle bufferen», for å sikre optimal trafikkvekst i et gjenåpnet marked.

I analysen fra DNB Markets skriver analytikerne at dagens resultatfremleggelse som viser at selskapet har tapt mye penger siden oppstarten i juni, samt nyheten om at selskapet skal hente frisk kapital, er et tegn på at Flyrs forretningsmodell ikke fungerer.

I tillegg skriver analytikerne at de tror at selskapet kun har noen måneder igjen på markedet.

– For Norwegian og SAS mener vi at det er litt negativt at Flyr sannsynligvis vil fortsette å være på markedet i noen ekstra måneder, skriver Westgaard og Aas.

Hjørnesteinsinvestorer tilbake på banen

Ved emisjonen i mars da Flyr gikk på Børs var både investor Øystein Stray Spetalen og investor Arne Fredly, i tillegg til Sissener Canopus og fondsforvalteren Nordea, med som hjørnesteinsinvestorer.

De fire hjørnesteinsinvestorene gikk inn med totalt 160 av 600 millioner kroner i den første emisjonen.

Kort tid etter børsnoteringen begynte imidlertid Spetalen og Fredly å selge seg ned i selskapet.

Mandag skriver Finansavisen at Spetalen kan bekrefte at han vil stille som garantist i den nye emisjonen, men at han ikke ønsker å offentliggjøre beløpet. Avisen skriver samtidig at investor Arne Fredly trolig også stiller som garantist.

På spørsmål fra DN om Fredly går inn med friske penger i emisjonen, svarer han:

– Alle opplysninger kommer i prospektet.

Til DN sier Philippe Sissener at fondet Sissener Canopus har garantert for en noe høyere andel aksjer enn det eierandelen i dag tilsier. Sissener forteller også at de har presset på for en emisjon der alle eksisterende aksjonærer får førsteretten til å kjøpe aksjer, siden det er mange små aksjonærer som fortjener å få mulighet til å være med.

– Vi forventet at selskapet skulle hente penger. Nå antas selskapet å være fullfinansiert frem til full drift til sommeren neste år. Det er positivt at selskapet henter penger tidlig, sier Sissener.

Kursen faller kraftig

Noen timer inn i handelen mandag er Flyr-aksjen ned over 13 prosent og handles for omtrent 3,3 krone per aksje.

Da Flyr-aksjene ble notert på Euronext i mars ble emisjonskursen satt til fem kroner. Etter en umiddelbar børsoppgang de første dagene nådde aksjekursen en hittil toppnotering på syv kroner per aksje.

Siden den gang har kursen altså falt over 50 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.