Da koronakrisen stengte ned samfunnet i mars, gikk også kapitalmarkedet i svart.

– Det var en voldsom tsunami som traff finansmarkedene, sier Alexander Opstad, leder for meglerhuset i Norges største bank, DNB Markets.

Han minnes spesielt kaotiske dager på jobb, og en natt gikk også koronaalarmen på meglerbordet. Ved å spre aktiviteten på flere kontorer, unngikk man å stenge ned virksomheten.

– Men det var svingninger i markedet som bare finanskrisen i 2008 har paralleller til. Jeg må innrømme at jeg ikke var særlig optimistisk de dagene, sier Opstad.

En betydelig del av meglerhusenes inntekter kommer vanligvis fra arbeidet med å hente gjeld og egenkapital til næringslivet, men det tørket inn i mars og april.

Rekyl før sommeren

Mot slutten av april ble bryteren skrudd på igjen, og etterslepet fra tidligere på våren er hentet inn. Flere meglerhus melder om en av de mest hektiske periodene på jobb noensinne frem mot sommeren i år, og aktiviteten har holdt seg oppe etter ferien.

Hittil i år er det hentet inn drøyt 18 milliarder kroner i frisk kapital til bedriftene, og 15 selskaper har gått på børs. Det er nesten like mange som i hele fjor, da 18 selskaper gikk på børs. I tillegg er det hentet nesten 62 milliarder kroner i gjeld, ifølge en oversikt fra Landkreditt.

Om aktiviteten fremover, sier Opstad i DNB Markets:

– Når vi kommer mot slutten av året, tror jeg tallene vil overstige fjoråret.

I ABG Sundal Collier leder Are Andersen området investment banking – finansiell rådgivning – og det står for godt over halvparten av omsetningen i meglerhuset i løpet av et år.

Are Andersen i ABG Sundal Collier.
Are Andersen i ABG Sundal Collier. (Foto: ABG Sundal Collier)

– I mai og juni var aktiviteten – målt i beløp plassert og hentet inn for bedriftene – det høyeste vi har registrert for denne perioden noensinne, sier Andersen, og fortsetter:

– Det var delvis en hekkbølge som kom, preget av en stille periode i forkant. Men det positive markedssentimentet har fortsatt etter sommeren.

Henter penger for vekst

En betydelig del av kapitalinnhentingen før sommeren var knyttet til at selskaper trenger påfyll av likviditet til å klare seg gjennom krisen. Det har rammet reiseliv spesielt hardt, og for eksempel fikk Norwegian tilførsel av penger i mai og har varslet nytt kapitalbehov til høsten. Også bildelprodusenten Kongsberg Automotive og riggselskapet Borr Drilling har gjort kriseemisjoner.

Men langt fra alle må bruke det som forklaring.

– Hvis man ser på transaksjoner gjort før sommeren, vil jeg anslå at rundt to tredjedeler av dette er vekstorienterte oppdrag. Bedriftene henter penger for å finansiere nye investeringer. For investorene er det stadig færre alternativer som gir god avkastning, sier Andersen.

For eksempel gikk videokonferanseselskapet Pexip på børs i mai, og hentet inn mer enn én milliard kroner i ny kapital. Solcelleselskapet Scatec Solar og biotekselskapet Bergenbio har også fått betydelig friske penger fra eierne.

Fortsatt store svingninger

Opstad i DNB Markets venter et sterkt halvår basert på igangsatte oppdrag, så lenge markedet holder seg oppe.

Hovedindeksen på Oslo Børs var på det meste ned drøyt 30 prosent fra årets start i slutten av mars, men har gradvis hentet seg inn. I dag er nedgangen på rundt ni prosent hittil i år.

– Så lenge markedet holder seg noenlunde stabilt, vil aktiviteten være god. Det vil være en strøm med nye børsnoteringer og selskaper kan hente kapital med attraktiv prising, sier Opstad.

Torsdag falt aksjemarkedet i New York med mellom tre og fem prosent etter langvarig oppgang.

– Man kan enkelt se for seg at det blir store svingninger i perioder, og vi fikk kanskje en forsmak torsdag. Blir det stormfullt, vil det selvsagt redusere aktiviteten i en periode, sier Opstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.