Hvert år publiserer analysebyrået Prospera en undersøkelse der de største investorene rangerer meglerhusene innenfor research og analyse, aksjehandel og som handelsledd.

For fjerde år på rad ligger DNB Markets på topp i undersøkelsen.

– Det er jo en veldig hyggelig tilbakemelding fra våre kunder, sier aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets.

I fjor mistet meglerhuset førsteplassen i underkategorien research og analyse, kategorien som veier tyngst i undersøkelsen. I år kommer de sterkt tilbake og troner på topp i alle tre kategoriene.

– Vi er veldig fornøyde med å rangeres som nummer én, og at vi har en fremgang innen research og analyse fra i fjor. Vi ser definitivt en stor konkurranse blant meglerhusene. Vi har mange dyktige konkurrenter som gjør at tilbakemeldingen fra våre kunder blir spesielt hyggelig, sier Opstad.

– Resultatet er bedre enn vi hadde forventet. Vi får jo en del løpende tilbakemeldinger fra kundene våre, men vi merker godt konkurransen.

Onsdag skrev DN om rangeringen av de beste meglerhusene innen finansiell rådgivning, som ble vunnet av ABG Sundal Collier.

Undersøkelsen DNB Markets tar del i, tar for seg de beste meglerhusene innen analyse og handel.

«Favoriserer de største»

– Som følge av MiFID II har kundene valgt færre leverandører av analysetjenester, og vi ser en trend til at meglerhusene som hadde sterkest posisjon fra før har kommet best ut, sier aksjesjefen.

Regelverket gjør at de fleste institusjonelle kundene betaler for analyse fra sitt eget forvaltningsselskap, og ikke over handelskurtasjen som tidligere.

Ifølge Opstad er det da en trend at de fleste forvalterne har kuttet antall leverandører av meglertjenester.

– Regelverket favoriserer de største leverandørene, noe vi også antok ville skje i forkant. I etterkant av MiFID II er det fortsatt press på lønnsomhet, vi venter færre leverandører over tid, og håper på å forbli en av leverandørene som kan tilby kundene det de ser etter.

Etter at DNB Markets etablerte seg i Sverige for fire år siden ligger selskapet nå på en sjetteplass over Sveriges meglerhus.

Frykter ikke børsuro

– Vi forsøker å rådgi kundene våre gjennom børsuroen på best mulig måte, sier Opstad.

Han forklarer at DNBs offisielle anbefaling er en nøytral anbefaling til aksjemarkedet, og at selskapet ikke tror uroen på børsen er begynnelsen på en dypere nedgang.

– Rentene er på vei opp og volatiliteten i markedet øker. Det siste tror vi vedvarer, men velger fortsatt ikke å gå til undervekt.

Han tror markedet vil roe seg inn mot juletider.

– Vi venter at markedet vil roe seg inn mot julen slik det alltid gjør. Det kan godt være prisendringer, men rundt ferietider er det som regel mindre aktivitet og mindre handelsvolum. Det blir veldig spennende å se hva som skjer ut på nyåret.

Oljevinner

Meglerhusene rangeres også etter sektorer.

På olje og gass knuser Carnegie konkurrentene og er den soleklare vinneren.

I fjor hentet meglerhuset inn analytikerveteran Oddvar Bjørgan, som gjennom sin mangeårige karriere har jobbet i de fleste store meglerhusene.

Bjørgan og hans medarbeider, Laurtitz Karvel (27), sitter søndag kveld på jobben.

Oddvar Bjørgan jobber i Carnegie.
Oddvar Bjørgan jobber i Carnegie. (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

– Det var så mørkt ute at det ikke var noe morsomt å finne på likevel, så jeg kan like gjerne sitte på jobben, sier Bjørgan.

– Anbefalingene våre har vært ganske greie både på oljeaksjer og for så vidt på oljepris, selv om vi har bommet på det brutale fallet her på slutten. Det så jeg ikke helt komme. Heldigvis har Opec klart å bli enige om å kutte produksjonen. Det resultatet man kom frem til var det beste man kunne håpe på, sier Bjørgan, som tror vi har sett bunnen på oljeprisen.

Han er fortsatt i tenkeboksen etter Opec-kuttet.

– Det er så mye rart som skjer på makrosiden og. Jeg kan si såpass at vi er moderat optimistisk på oljeprisutviklingen fremover.

– Har du funnet deg godt til rette i Carnegie?

– Jeg synes det er hyggelig her. Jeg har ingen planer om å flytte med det første.

– Så Carnegie kan gjenta bragden neste år?

– Vi får prøve på det, sier Bjørgan.

Carnegie kommer også på en annenplass på sektoren annen oljeservice, der de må se seg slått av ABG Sundal Collier. Analysesjef Frederik Lunde er ansvarlig for Carnegies oljeservicedekning.

Topper de fleste lister

DNB Markets og ABG Sundal Collier troner på toppen av de fleste sektorrangeringene.

DNB Markets stikker av med seieren i bank og forsikring, it og telekom, kvantitativ analyse, rigg og boring, shipping, small cap-aksjer og eiendom.

ABG Sundal Collier vinner industri, seismikk, annen oljeservice, konsumentvarer, materialer og sjømat.

Sparebank 1 Markets troner på toppen av analyse for makro og strategi og Nordea er best på analyse av bærekraftige investeringer, samt miljø og selskapsstyring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tre statsministere har hittil blitt tvunget til å gå, blir Theresa May den fjerde?
Tirsdag går det mot klimaks i striden om Brexit.
01:25
Publisert: